Србија и Балкан

Нове мере у школама у Србији: Измењен правилник о поступању у кризним ситуацијама

Oног момента када се догоди кризна ситуација, формирају се тимови којима ће руководити директор, а у којима ће учествовати и стручни сарадници и разредне старешине.
Нове мере у школама у Србији: Измењен правилник о поступању у кризним ситуацијамаGetty © Sebastian Gollnow/picture alliance via Getty Images

Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић изјавила је да промене у поступању у посебним ситуацијама у школама, као што је насиље, али и земљотреси, пожари, лажне дојаве о бомбама, од данас ступају на снагу и предвиђају тачно одређене обавезе запослених.

Она је за Радио-телевизију Србије рекла да је обављена пристојна едукација запослених у школама о реакцијама у случају кризних ситуација које се не могу предвидети.

Према њеним речима, оног момента када се догоди кризна ситуација, формирају се тимови којима ће руководити директор, а у којима ће такође учествовати и стручни сарадници и разредне старешине.

"То је обавеза у свакој школи, то више не може да се препушта индивидуалном приступу и проценама", додала је министарка.

Она је навела пример за случај пожара, где директор школе мора одмах да формира тим који мора да обавести ватрогасце, родитеље деце која су у опасности, као и да спречи трауме код деце.

"Дакле, комуникација тог тима са центрима за социјални рад, са здравственим установама, са службом унутрашњих послова, локалном заједницом, је континуирана за случај било које кризне ситуације, насиља или неадекватног понашања", казала је Ђукић Дејановић.

image