Србија и Балкан

"Гардијан": Српска полиција малтретира мигранте на граници са Северном Македонијом

У северномакедонској НВО "Легис" тврде да је повећан број сличних инцидената на српско-северномакедонској страници
"Гардијан": Српска полиција малтретира мигранте на граници са Северном Македонијом© M. M./ATAImages

Британски лист "Гардијан" објавио је снимак на ком се види група мушкараца у доњем вешу који су током ноћи, наводно, протерани са српске ка северномакедонској граници, што је представљано као доказ "ескалације малтретирања миграната на европским границама".

Како се наводи у тексту, "Гардијан" је снимке добио од северномакедонске невладине организације "Легис", из које тврде да је снимак настао 10. фебруара ове године и да га је снимио мештанин села Лојане, недалеко од границе са Србијом.

У тој НВО тврде да је реч о другом инциденту злостављана и "деградирајућег" терања миграната током само 24 сата, додајући да су српске власти натерале око 50 људи да се скину у доњи веш и врате у Северну Македонију.

У "Легису" додају и да су њихови активисти причали са тим мигрантима, који су се представили као Сиријци.

Председник "Легиса" Јасмин Реџепи рекао је да је до "узнемирујућих и деградирајућих" протеривања дошло непосредно након самита о пограничној сарадњи између Србије и ЕУ.

"Овакви инциденти се догађају када ЕУ припрема ограничења за мигранте на њиховом путу, у овом случају само неколико дана након самита Уније и Србије. Тада видимо директне последице", тврди он за "Гардијан".

Наводи се и да, иако су случајеви скидања миграната раније забележени и на другим европским границама, ово је први такав случај на српско-северномакедонској граници, тврди Реџепи.

Извршни директор Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила Радош Ђуровић за тај британски лист каже да је од почетка године забележен пораст враћања миграната из Србије у Северну Македонију.

Комесарка за људска права при Савету Европе Дуња Мијатовић рекла је да "недавни извештаји о наводном протеривању миграната од стране српских полицајаца на граници са Северном Македонијом, које карактерише лош и понижавајући третман и пљачка миграната, вероватно укључујући и оне који покушавају да траже азил, захтевају брзу и ефикасну истрагу државних органа".

Она је додала да такве акције представљају део "ширег тренда међу државама чланицама Савета Европе", као и да је реч о "кршењу Европске повеље о људским правима, која забрањује колективно протеривање".

Према подацима белгијске НВО "11.11.11", на спољним границама ЕУ је забележено 346.000 протеривања миграната током 2023. године.

image