Србија и Балкан

ЕУ: Очекујемо формирање ЗСО

Портпарол Петер Стано најавио је нови састанак Александра Вучића и Аљбина Куртија у Бриселу и наставак рада на постигнутом договору
ЕУ: Очекујемо формирање ЗСОwww.globallookpress.com © Nikos Pilos

Портпарол ЕУ Петер Станo изјавио је данас у Бриселу да ЕУ очекује формирање ЗСО и повратак Срба у косовске институције. Он је најавио и нови састанак лидера Србије и тзв. Косова у Бриселу, на позив високог представника за спољну политику Жозепа Бореља, пренео је Танјуг.

Одговарајући на питање каква су даља очекивања са ситуацијом на Косову и Метохији, пошто је председник Србије Александар Вучић данас изјавио да ће се Срби вратити у институције када буде испуњен и други услов, а то је формирање ЗСО, он је додао да се очекује испуњење оба услова.

”Враћање косовских Срба у институције је било једно од основних очекивања ЕУ и исто важи за формирање Заједнице српских општина", био је јасан портпарол ЕУ.

Напоменуо је да је "важно да се испуне договори који постоје, а то је порука коју ЕУ све време шаље и да то важи за обе стране".

Што се тиче наредних корака у дијалогу, потврдио је да ће Жозеп Борељ ускоро позвати лидере Србије и тзв. Косова на нови састанак у Брисел да би се продужио рад на постигнутом договору.

"Високи представник је већ рекао да ће позвати лидере у Брисел да се продужи рад о нормализацији односа уз посредство ЕУ. Разуме се, ово није крај процеса, рад се продужава, договор постигнут синоћ није крај процеса него почетак рада. Постоји нада да ће то да нас изведе из перманентне кризе и да нам дозволи да стигнемо у нову фазу у којој би радили на проблемима на одржив начин и избегли нове кризе", објаснио је Стано на конференцији за новинаре.

image
VV inauguration
banner