Србија и Балкан

Симбол отпора: Са тврђаве Мали Звечан ноћас уклоњена велика српска застава

Велика српска застава на тврђави Мали Звечан стајала је годинама, деценијама уназад, видљива са великог дела Косова, са простора и северно и јужно од Ибра, и била је један од симбола српског отпора и борбе за опстанак на КиМ
Симбол отпора: Са тврђаве Мали Звечан ноћас уклоњена велика српска застава© M.M./ATAImages

Велика застава Србије уклоњена је током ноћи са тврђаве Мали Звечан изнад Звечана и Северне Митровице. Мештани ова два града јутрос су приметили да нема српске заставе,  као ни јарбола на коме је стајала. 

Застава је уклоњена током ноћи, а нема информација ко је то и када тачно урадио. 

Порталу "Коссев" јутрос је из полиције речено да они "немају везе са тим случајем, као и да неће бити покренута истрага". 

"Нама није стигла никаква жалба и пријава за то, па се никаква процедура не може покренути. Такође, полиција нема ништа са тим случајем", рекао је за Коссев заменик командира КП за Север, Ветон Ељшани. 

Нападнут Србина који је пријавио инцидент

Скидање тробојке полицији је пријавио председник новоформиране Српске демократије Александар Арсенијевић, а из те странке је саопштено да су га том приликом припадници реда физички напали у станици у Звечану.

Српска демократија је најоштрије осудила физички напад на свог лидера, пише РТС.

"Председник Српске демократије у полицијској станици се нашао да би пријавио скидање српске заставе. Међутим, тамо је наишао на непријатељско понашање полицијских службеника, од којих га је један песницом ударио у пределу стомака", саопштила је Српска демократија.

Српска демократија позвала је Унмик, ОЕБС, Еулекс и амбасаде у Приштини да у најкраћем року осуде тај напад.

Захтева, такође, од Полицијског инспектората да "приведе правди и казни полицијског службеника који је физички напао председника Српске демократије, иживљавајући се над њиме зато што је дошао да пријави незаконито скидање српске заставе".

Подсећа да је истицање народних застава свих заједница на КиМ дозвољено и регулисано законом.

Хронологија скидања српских симбола на КиМ

Уклањање заставе Србије са Малог Звечана само је наставак уклањања српских симбола на северу КиМ. Почетком фебруара на узвишењу ка Малом Звечану уклоњен је билборд у бојама српске заставе. На бетонској конструкцији на којој је стајао током ноћи исцртани су графити "УЧК". 

Билборд је годинама стајао на превоју као Малом Звечану, а уклоњен је од стране групе људи у време док су косовски министри Свечља и Краснићи обилазили радове на обнови кућа, пар стотина метара даље. 

Неколико дана раније, двојица министара присуствовали су и обарању билборда са ликовима почасних грађана општине Звечан, на путу од Северне Митровице према Лепосавићу. 

Тада су рекли да ће "једини симбол државе Србије на Косову бити српска амбасада у Приштини". 

Велика српска застава на тврђави Мали Звечан стајала је годинама, деценијама уназад, видљива са великог дела Косова, са простора и северно и јужно од Ибра, и била је један од симбола српског отпора и борбе за опстанак на Косову.

image