Србија и Балкан

Политички салто мортале у Подгорици: Јаков и Милојко – драма у три чина

Двојица момака враћају се у родну груду након студија и успешних каријера у иностранству са племенитим циљем – да промене земљу и подигну је на ноге. Али прича се врло брзо компликује
Политички салто мортале у Подгорици: Јаков и Милојко – драма у три чина© Влада Црне Горе

Пре него што су Милојко Спајић и Јаков Милатовић постали министри, мало ко је у Црној Гори знао за њих. Данас, три године касније, кроје политичку судбину државе, један са функције премијера, други са функције председника.

Покрет који су формирали након што су остали без министарских места променио је политичку сцену Црне Горе, али је све јасније да у њиховом односу постоје несугласице.

Иако су обојица економски стручњаци, међу њима постоје велике разлике. Док се Милатовић трудио да буде ватрогасац, Спајић се понашао као пироман, који као да је чинио све да смањи свој коалициони потенцијал. Још од председничке кампање, па и парламентарне, до данас, стицао је многе политичке непријатеље, попут Дритана Абазовића, да би му на крају непријатељ постао и – Милатовић.

Црна Гора постала је талац несугласица премијера и председника, па због тога још није попунила дипломатску мрежу, између осталог и даље нема амбасадора у Београду.

Несугласице синоћ избијају на површину, јер је Милатовић три закона вратио Скупштини на дораду. Покрет Европа сад схватиће ово као прст у око, што ће узроковати својеврсни салто мортале у Подгорици – ПЕС медијима шаље саопштење написано против Милатовића.

Ради се о голој борби за политички утицај и моћ, каже политички аналитичар Владимир Павићевић за РТ Балкан и додаје да постоје огромне концепцијске разлике између Милатовића и Спајића.

"Вративши Скупштини три закона на поновно изјашњавање Милатовић је одлучио да те разлике у јавности учини још видљивијим. Та Милатовићева процена да је ово моменат за наглашавање ових разлика је основни разлог за најновији случај спорења између њих двојице", каже Павићевић.

Напомиње да су њих двојица потпуно другачији карактери, али ипак имају нешто заједничко.

"Заједничко им је да су неискусни у политици и ова брзоплетост у наглашавању својих међусобних разлика је последица њиховог политичког неискуства", сматра Павићевић.

Неспорно је да несугласице између Спајића и Милатовића постоје већ дужи временски период и оне су узроковане политичким амбицијама и једног, и другог, каже за РТ Балкан политички консултант Владимир Добросављевић.

"То говори у прилог томе да су они још два млада и неискусна политичара. Очигледно је да ни један, ни други још нису савладали политику као занат, односно не владају неопходним вештинама да би се трајало и постизали квалитетни резултати", каже наш саговорник.

Сматра да су несугласице доказале и да Покрет Европа сад није јасно профилисан и структуиран као политичка организација.

"Покрет Европа сад није организација вредности, већ интереса, ад хок склопљена без јасних политичких, идеолошких и организационих циљева", каже Добросављевић.

Подсећа да несугласице нису само између Спајића и Милатовића, већ се то дешавало и са министром правде и високим функционером ПЕС-а Андрејем Миловићем и још неколико водећих функционера у Европи сад.

Павићевић на питање да ли је саопштење писао Спајић или неко други, попут Миловића за кога се говори да заправо управља ПЕС-ом, каже да све што Миловић каже, то Спајић мисли.

"Плус, одговор Покрета Европа сад Јакову је оштар и због тога што се у Црној Гори већ говори о формирању једне нове политичке формације која би имала Милатовићеву подршку. То значи да није немогуће да Јаков у једном моменту напусти Европу сад и подржи ту нову опцију", напомиње Павићевић.

Овај сукоб ипак не може да утиче превише на стабилност Владе Црне Горе, сматра Добросављевић.

"Милатовић је вероватно тренутно најпопуларнији политичар у Црној Гори и јасно је да има велики ауторитет, али мислим да је његова снага унутар Покрета Европа сад ипак знатно мања у односу на ону коју има Спајић", оцењује Добросављевић.

И Добросављевић је сагласан са Павићевићем да је реална могућност да Милатовић формира своју странку.

"Сигуран сам да Милатовић неће пристати да буде подређен у политичким процесима у Црној Гори и покрету чији је суоснивач. Тражиће јаснију улогу и да буде субјект, а не објект процеса. Да ли то подразумева да ће се изборити унутар ПЕС-а, или ће бити приморан да прави нову политичку структуру, време ће показати", закључује Добросављевић.

image