Србија и Балкан

Срамна одлука у Подгорици: Нови црногорски министар испоручује Србе Приштини

Тек што је преузео функцију министра правде, Миловић је најпре из свог кабинета уклонио реплику слике Паје Јовановића "Сеоба Срба"
Срамна одлука у Подгорици: Нови црногорски министар испоручује Србе Приштини© R.R./ATAImages

Министар правде Црне Горе Андреј Миловић састао се са амбасадорком Приштине Аријаном Хоџом, и том приликом предложио потписивање билатералног споразума о изручењу између Црне Горе и такозваног Косова.

"Министар Миловић је предложио потписивање билатералног споразума о изручењу између Црне Горе и Косова, као кључног корака ка унапређењу међусобне правне сарадње. Нагласио је да је досадашња сарадња била добра, изражавајући очекивање да ће у будућности постати још боља, и допринети регионалној стабилности", наводи се у саопштењу Министарства првде.

Иако је бивши министар правде Марко Ковач одбио изручење двојице држављана Црне Горе које Приштина тражи како би им судила за наводне ратне злочине, Миловић је решио да сарађује са Приштином.

У саопштењу Министарства правде Црне Горе наводи се да је Хоџа предложила потписивање два додатна споразума, од којих је први о узајамном извршењу судских одлука, као и споразум о узајамној правној помоћи како би се ојачала сарадња.

Такође, Хоџа је изразила неслагање због одлуке Ковача да не испоручи лица која Приштина тражи и подсетила да је Приштина Црној Гори прошле године изручила једну особу а у току је процес разматрања захтева о изручењу још једне.

Миловић, који је данас функционер владајућег Покрета Европа сад некада је говорио да је Русија стварни пријатељ Црне Горе, а не Запад.

Присуствовао је војној паради у Београду и у изјави за једну телевизију рекао како жели да пошаље поруку председнику Русије Владимиру Путину да становници Црне Горе не мисле као њено руководство, већ да им је Русија пријатељ.

image