Србија и Балкан

Хрватска: Грлић Радман "само" констатовао чињеницу о неусклађивању Србије са политиком ЕУ

Хрватско МВЕП истиче да европска породица има своје вредности а, како наводе, Србија не може "непринципијелно" и "прорачунато" избегавати осуду Русије
Хрватска: Грлић Радман "само" констатовао чињеницу о неусклађивању Србије са политиком ЕУGetty © Thierry Monasse

Министарство спољних и европских послова (МВЕП) Хрватске одбацило је наводе из протестне ноте Министарства спољних послова Србије да изјава шефа хрватске дипломатије Гордана Грлић Радмана представља мешање у унутрашња питања Србије.

Из Министарства наводе да је Грлић Радман констатовао чињеницу о неусклађивању Србије са спољном и безбедносном политиком ЕУ из угла сукоба у Украјини.

"Овакве изјаве из Србије још једном показују свесно и институционално негирање чињеница о природи догађаја у Украјини, односно стварни став Србије према томе", навели су из ресора Грлић Радмана, пренео је загребачки "Вечерњи лист".

Додали су и да европска породица има своје вредности које укључују и поштовање међународног поретка, а који је Русија нарушила.

"Као што смо већ истицали, не може се бити кандидат за чланство у ЕУ и користити све добробити тога, а притом непринципијелно и прорачунато избегавати осуда Русије и политику ЕУ у вези с тим", наводи се у саопштењу које није објављено на званичном сајту Министарства.

Министарство спољних послова Србије упутило је раније протестну ноту Амбасади Хрватске у Београду поводом изјава хрватског шефа дипломатије упућених против председника Србије Александра Вучића и Србије у целини.

Подсетимо, Грлић Радман је гостујући на хрватској Н1 изјавио да су једно грађани Србије, а друго Вучић и његова политика која, како је навео, мора да одлучи "на којој ће столици да седи" и додао да "Вучић може бити трабант и сателит Русије, али неће се допустити утицај Руса или други малигни утицаји који би нарушили стабилност Западног Балкана''.

image
VV inauguration
banner