Србија и Балкан

Дачић осудио спаљивање лутке са Вучићевим ликом: Упућена протестна нота хрватској амбасади

Шеф српске дипломатије је поручио да је то апсолутно неприхватљив чин, који је у потпуној супротности са заједнички израженим опредељењем за пуну нормализацију односа Србије и Хрватске
Дачић осудио спаљивање лутке са Вучићевим ликом: Упућена протестна нота хрватској амбасади© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/

Министар спољних послова Ивица Дачић најоштрије је осудио инцидент са паљењем лутке са ликом председника Републике Србије Александра Вучића у насељу Каштел Стари у Хрватској и додао да је тим поводом је упућена протестна нота Амбасади Републике Хрватске у Београду.

Он је оценио да је то апсолутно неприхватљив чин, који је у потпуној супротности са заједнички израженим опредељењем за пуну нормализацију односа и унапређење свеобухватне сарадње наших држава.

"Најоштрије осуђујем инцидент који се догодио 13. фебруара 2024. године, током традиционалне карневалске поворке, у насељу Каштел Стари у Републици Хрватској. Овим скандалозним чином ширења мржње шаље се порука која ни на који начин не доприноси јачању добросуседских односа, миру и стабилности у региону, и директно и озбиљно нарушава односе двеју земаља", навео је он у саопштењу.

Лутке са ликовима председника Србије и Русије Александра Вучића и Владимира Путина спаљене су на крају карневала у Каштел Старом у Сплитско-далматинској жупанији у Хрватској.

Председници су били постављени на магарцима са бесним изразима лица, пренeo je "Вечерњи лист".

image