Србија и Балкан

Додик и Црној Гори понудио споразум о специјалним везама

Република Српска такав споразум већ има са Србијом
Додик и Црној Гори понудио споразум о специјалним везама© FOTO TANJUG/ SRNA/TIHOMIR BURZANOVIĆ/bs

Председник Републике Српске Милорад Додик понудио је институцијама Црне Горе споразум о специјалним везама по узору на споразум са Србијом.

"Република Српска по Дејтонском споразуму има право на споразум о специјалним везама са суседима, а Црна Гора то несумњиво јесте и зато сам понудио споразум институцијама Црне Горе по узору на оно што имамо са Србијом", навео је председник Српске, а преноси РТРС.

Додик сматра да нема разлога да Црна Гора не прихвати споразум који је достављен председнику Скупштине те земље Андрији Мандићу.

"То није ништа против Босне и Херцеговине, али ово је споразум у области привреде, спорта, образовања, културе. Некоме ће то сметати у Сарајеву, али је легално. Црна Гора је то требало да уради раније", сматра Додик, додајући да су разговарали и о "неким другим проблемима".

Мандић је рекао да ће овим споразум бити отворен дијалог са представницима власти и опозиције.

"РС жели да гради односе са Црном Гором, која жели да има добре односе са РС. То није на штету ниједног грађанина. Ова три пројекта користе буџету и свим грађанима Црне Горе. Разговараћемо и са Албанијом о Бојани, Језеру, са Србијом о Лиму", додао је Мандић.

Додик је рекао да подржава опредељење Црне Горе ка ЕУ, истакавши да је и Република Српска за тај пут, као и да БиХ покушава да дође до преговарачког статуса.

"Европски пут је у реду, али не може да буде на уштрб идентитета и уставне позиције Српске и не може да промовише унитаризацију и централизацију БиХ. БиХ може по узору на Белгију да се креће на европском путу и у том погледу делимо одређене вредности са политикама Црне Горе", рекао је Додик.

Он је поручио да Република Српска није реметилачки фактор, већ према Уставу чини БиХ и не прихвата деградацију Устава.

Додик је истакао и да је Република Српска против чланства БиХ НАТО.

"Знамо статус у којем је Црна Гора и ми то поштујемо, али очекујемо и да се поштује наш став о томе. НАТО је за нас неприхватљив зато што је бомбардовао Републику Српску без одлуке Савета безбедности, а онда и Србију и Црну Гору. То су ствари преко којих ми нећемо да пређемо", рекао је Додик.

Председник Српске рекао је да Црној Гори нуди да се укључи у мегапројекат изградње хидроелектране Бук Бијела и да га више не блокира.

"Ми нудимо Црној Гори да се укључи у овај мегапројекат", истакао је Додик и додао да тај пројекат не задире и не потапа воде у Црној Гори, већ је жеља да се настави у сарадњи са Србијом која је већински власник пројекта.

Мандић је истакао да онај ко поштује Дејтонски споразум, поштује и Републику Српску.

"Ко уважава БиХ, уважава и Републику Српску. Ко поштује равноправност, Срби и Бошњаци су му са истим правима", рекао је он.

Мандић је поручио да без Републике Српске нема БиХ.

"Ко оспорава права Срба у БиХ, тај руши БиХ као земљу", истакао је он.

image