Србија и Балкан

Дачић међународној заједници: Хоће војну интервенцију у Украјини, а не могу да реше Куртија

Да ли то неко нама вређа интелигенцију, питао се шеф српске дипломатије Ивица Дачић
Дачић међународној заједници: Хоће војну интервенцију у Украјини, а не могу да реше Куртија© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Министар спољних послова Ивица Дачић поручио је да Београд од међународне заједнице очекује став који је у интересу дијалога, а не акције које показују да немају решење за тзв. косовског премијера Аљбина Куртија.

Дачић је на заједничкој конференцији за медије са министарком иностраних послова Централноафричке Републике Силви Баипо Темон у Београду, казао да се паралелно одвијају процеси Куртијеве опструкције дијалога и покушај органа ЕУ да се у преговарачки оквир Србије, у Поглавље 35 убаци одредница пуна имплементација Охридског споразума.

Он је навео да се и данас у Бриселу разговара о питањима Куртијевих једностраних акција, ометања дијалога, опструкције, жеље да се протерају Срби са Косова, а да Курти све време говори да он не жели да прича о томе јер је то унутрашње питање Косова.

"Међународна заједница каже на то да не зна како да га натера. Ја морам да питам каква је то међународна заједница? Па, чекајте - бомбардоваше Србију, Ирак, Авганистан, убише Бин Ладена у Пакистану, сада се припремају за учешће у војној интервенцији у Украјини, а не могу да реше Куртија. Да ли то неко нама вређа интелигенцију? Ми око тога очекујемо став који није у интересу Србије, већ дијалога, да се да подстицај дијалогу, а не да Курти стално измишља нове теме и показује Србима да треба да се иселе са Косова", поручио је шеф српске дипломатије.

Говорећи о ставу Централноафричке Републике према статусу Косова, Дачић је испричао да је био у посети у марту 2018. када је разговарао и са председником и претходником Баипо Темон.

"Нас је занимао однос, став према питању Косова. Они су ми рекли да немају о томе папире, податке и Централноафричка Република је у јулу 2019. године, да не бисмо расправљали да ли јесте или не, послала нама ноту у којој признаје територијални интегритет Србије, односно повлачи свако тумачење да ли постоји или не неки папир из оног времена о њиховом евентуалном признању Косова", казао је Дачић.

image