Србија и Балкан

Брнабић и Курти у клинчу на самиту у Лондону: Полудео на помен Косова и Метохије

"Онда бих уместо само Србија, морао да кажем Србија и Војводина, Санџак, Топлица, прешевска долина...", дрско је одговорио Курти
Брнабић и Курти у клинчу на самиту у Лондону: Полудео на помен Косова и Метохије© TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ/

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти налази се у Лондону, баш као и премијерка Србије Ана Брнабић, где је током Инвестиционог самита за Западни Балкан дошло до вербалног обрачуна двоје лидера.

Курти је, наиме, председници Владе Србије замерио јер је користила званични назив наше покрајине- Косово и Метохија.

Прва се на овом самиту обратила председница Владе Србије, а потом и Курти.

Премијер привремених приштинских институција није пропустио ни ову прилику да се похвали успесима "Косова" у спровођењу "реда, закона и борбе против корупције".

Један од новинара је питао Аљбина Куртија – на који начин може на "Косову" да се тргује с обзиром на то да постоје државе које сматрају да је део Србије.

Одговарајући на питања, Брнабић је у неколико наврата поменула централну Србију појаснивши да званична статистика није узела у обзир податке из аутономне покрајине Косова и Метохије, која је део Србије. 

На речи премијерке Србије брзо је реаговао Курти.

"Име моје земље је Република Косово. То није Косово и Метохија, као што смо овде чули. Ако бих наставио истим ових редом, онда бих вам одузео много времена. Онда бих уместо само Србија, морао да кажем Србија и Војводина, Санџак, Топлица прешевска долина. Боље се фокусирати на економију", поручио је он.

Курти није пропустио шансу да помене Русију наводећи да са Москвом немају никакве односе, а то "Косово" не би ни хтело "чак и кад би Русија то пожелела", јер подржавају Украјину.

"Косово има неку врсту увоза из Кине", признао је Курти, али је одмах нагласио да је ЕУ главни стратешки партнер у трговини.

Иначе, у Лондону је данас одржан шести Инвестициони самит Западног Балкана 2024 – Европске банке за обнову и развој (ЕБРД), којем су присуствовали председница ЕБРД, Одил Рено Басо, као и европски представници.

Присутни су били и политичари са Балкана, председник Владе Црне Горе Милојко Спајић, премијер Северне Македоније Таљат Џафери, председница Савета министара БиХ Борјана Кришто и премијер Албаније Еди Рама.

image