Србија и Балкан

Билчик: Прочитао сам кључне делове извештаја ОДИХР-а, нема већих изненађења

Он је поздравио поруке власти у Београду да је спремна да се у потпуности ангажује када је реч о извештају ОДИХР-а, додавши да је важно да се проблеми отклоне "што је пре могуће"
Билчик: Прочитао сам кључне делове извештаја ОДИХР-а, нема већих изненађењаGetty © Photo by Thierry Monasse

Известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик изјавио је данас да је прочитао кључне делове извештаја ОДИХР-а о прошлогодишњим изборима у Србији и додао да нема већих изненађења.

"Морамо пажљиво да га проучимо. То је дугачак документ. Видео сам га и прочитао сам кључне делове. Мислим да нема већих изненађења", рекао је Билчик у изјави за Танјуг.

Додао је да је потребна расправа о свим критикама и проблемима на које је ОДИХР указао у извештају.

"Надам се да наши партнери у Србији могу да раде заједно са европским институцијама на томе да се ти проблеми отклоне, пре било каквих других избора у Србији. Мислим да је то кључно. Нека од питања у завршном извештају одражавају почетне закључке ОДИХР-а, као што су поларизација током кампање, системска и институционална предност владајуће већине и потешкоће у погледу одвајања јавне функције од позиције политичара који се кандидује за функцију", поручио је Билчик.

Он је истакао да су избори били добро организовани, али да постоје одређени проблеми.

"Тајност гласања се није увек поштовала. Поред тога, важно је и запажање о потенцијалној куповини гласова и групном гласању. Све ове праксе доводе у питање процедуру гласања, слободу и независност гласања за сваког појединачног бирача", навео је известилац Европског парламента за Србију.

Он је поздравио поруке власти у Београду да је спремна да се у потпуности ангажује када је реч о извештају ОДИХР-а, додавши да је важно да се проблеми отклоне "што је пре могуће".

"Сада имамо коначне резултате на парламентарним изборима. Посланици су преузели мандате, води се расправа о саставу нове владе. Мислим да је важно да сви предмети који су поднети судовима и који су описани у овом извештају, укључујући случајеве напада на посматраче, посебно на возило Црте, буду у потпуности истражени и решени", рекао је Билчик.

Према његовим речима, без тога ће људи "имати неки осећај неповерења и то неће допринети смирењу, већ даљим поделама".

Додао је да је у интересу Србије и њених грађана да имају поверење у институције, јавне процесе и основно демократско право да гласају без икаквих притисака.
"Важно је да се, поред системских промена у законском оквиру, и у пракси што боље припремимо за наредне изборе", рекао је Билчик.

image
VV inauguration
banner