Србија и Балкан

Брнабић: ОДИХР ставио тачку на лажи о изборима, огроман притисак да се формира власт у Београду

У извештају ОДИХР сада имамо 25 препорука, што је мање него на изборима 2022 године, значи да смо радили и да је ситуација много боља, каже премијерка Србије

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да извештај ОДИХР-а ставља тачку на све бесмислице и лажи о изборима у Србији.

У извештају ОДИХР-а има седам приоритетних препорука, али ниједном речју се не спомиње међународна истрага ни било шта лично томе,
а нема ни препоруке да изборна листа не сме да носи име особе која није кандидат.

Како је рекла Брнабић, коначни извештај ОДХИР-а о изборима још није финализиран, већ 99 одсто њега, али поједини медији у оквиру "Јунајтед групе" нису могли да га сачекају, већ су изашли у јавност са "ексклузивним" деловима како би ширили лажни наратив.

Додаје да се тако нешто никада до сада ни у једној земљи није десило.

"Након вишемесечне нестабилности и кризе коју су креирали одређени медији, политичке организације, НВО, покрети и политичке структуре, коначно је стигао финални извештај ОДИХР-а", каже Брнабић.

"Овај извештај коначно ставља тачку на све лажи и бесмислице о изборима", рекла је премијерка.

Како наводи, извештај је неупоредиво објективнији од извештаја других међународних институција.

"У извештају ОДИХР-а сада имамо 25 препорука, што је мање него на изборима 2022 године, значи да смо радили и да је ситуација много боља, да је јасно да су у Србији били фер, поштени и транспарентни избори", рекла је Брнабић.

Препознато је да је Србија у претходних седам година спровела у целини, углавном или делимично, 54 препоруке, а у извештају за 2022. годину да је имплементирано 13 од 26 препорука, две у потпуности, 11 делимично. 

Најважнији закључци су да настављамо да радимо са ОДИХР-ом и са имплементацијом свих препорука у складу са праксом која је уведена 2019, поручила је Брнабић.

Премијерка је рекла да када се прочита извештај и виде препоруке, сви, апсолутно сви ће моћи да виде да не постоје никакви ни докази ни критике у вези са оним што су називали крађом избора.

"Самим препорукама се види да су избори у Србији били фер и поштени", напомиње Брнабић и додаје да јој је жао што су неки одлучили да искористе ово за напад на сопствену земљу.

Поручила је да ће Влада Србије, без обзира ко буде на њеном челу, наставити да ради са ОДИХР-ом и ОЕБС-ом, да се бори за владавину права и транспарентност.

Најпозитивније је оцењен рад РИК-а, рекла је премијерка и подсетила да је то институција у коју су демонстранти хтели насилно да уђу и напали директора Републичког завода за статистику Миладина Ковачевића.

"У извештају ОДИХР наводи се да су се током изборног дана шириле тврдње о бирачима из иностранства и у извештају нема доказа да су те тврдње истините, као ни у Резолуцији ЕП, јер и нису тачне", каже премијерка.

Према њеним речима, нема никаквог доказа да су те тврдње тачне, већ се само наглашава да су се шириле.

"Не можете имати доказ када се то није десило", каже Брнабићева.

Како је навела, замера се да је у бирачком списку било преминулих лица, али се опет наводи да то многи тврде, а нема доказа.

Притисак да се формира власт у Београду

Премијерка је рекла да постоји огроман притисак од чланова СНС да се конституише већина у Београду и да се формирају градске институције.

"Јасно је да ми већину имамо и оно што је Вучић нама као председник Републике и бивши лидер странке рекао јесте да пазимо о легитимитету. Многи мисле да је легитимитет неупитан самим тим што је листа 'Ми – Глас из народа' носила име Јерковића, те да у том смислу не постоји проблем", рекла је Брнабић.

Додаје да ће СНС и даље водити разговоре, те да је важно како на то гледа Вучевић и Штапић, али желе да чују шта о томе мисли Вучић. Напомиње да се о Београду ипак неће одлучивати 1. марта, већ ће то бити померено за 2. или 3. март.

image