Србија и Балкан

Шапић: Конститутивна седница Скупштине града Београда одлаже се за два дана

Одлучили смо се да подигнемо лествицу легитимитета и да видимо да ли ћемо успети са Несторовићем да се договоримо, кога смо сматрали јединим кредибилним, рекао је Шапић
Шапић: Конститутивна седница Скупштине града Београда одлаже се за два дана© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић најавио је данас да ће конститутивна седница Скупштине града Београда бити одложена за два дана.

"Господин Фила ће одложити Скупштину за два дана, најкасније до 3. марта до када је последњи рок за конституисање. Наши одборници се данас неће појавити, да би он имао основ да је одложи", рекао је Шапић.

"Када смо први пут одложили Скупштину, 19. фебруара, с обзиром на специфичност момента, одлучили смо се да подигнемо лествицу легитимитета и да видимо да ли ћемо успети са Несторовићем да се договоримо, кога смо сматрали јединим кредибилним", рекао је Шапић.

Он је нагласио да је јуче најавио да је остао при старом ставу када је у питању Бранимир Несторовић.  

"Уколико смо прихватили став да је Несторовић једини легитиман, ја сам за то да останемо при њему. Да више не улазимо у шизофренију која се створила, људи који одлучују код нас, дошли у ситуацију да преиспитају своје ставове о томе да ли је Несторовић легитиман, кад га ни његови не сматрају легитимним", рекао је Шапић и додао да не сматра нелегитимно да склопите већину са људима који желе да подрже вашу политику јавну.

Због свега је одлучено, како је рекао, да помере конститутивну седницу.

"Да добијемо још два дана, да бисмо поразговарали, ставили све на сто. Синоћ сам слушао Веселиновића, да нам неће дозволити ако одлучимо да формирамо већину, да ће нас физички спречити", рекао је Шапић. 

Он је додао да ће до недеље заузети коначни став и обавестити јавност и да је ситуација додатно компликованија него што се мислило.

"Након извештаја ОДИХР-а који је изиритирао део опозиције, очигледно да неће да се помире са неким стварима и да су спремни на далеко озбиљније консеквенце, које ми морамо да спречимо. Не смемо да дозволимо урушавање државе и уставно-правног поретка. Ако мисле да ће после сваких избора моћи да излазе на улицу, туку се и руше власт, ући ћемо у једно анархистичко друштво и нема нам спаса. Ми то нећемо дозволити. У складу са тим ћемо донети одлуку у наредна два дана, а каква год она била, учинићемо све да се тај сценарио не понови", поручио је Шапић.

Најстарији одборник у Скупштини Града Тома Фила из Социјалистичке партије Србије, који председава конститутивном седницом Скупштине града Београда, изјавио је да је урадио оно што се договорио са СНС-ом и СПС-ом.

"Ако ме 3. марта видите самог следе нови избори, а ако буде пуна сала онда имамо већину", нагласио је Фила.

Он је поручио да му се лично не иде на нове изборе.

Владимир Обрадовић из Коалиције "Србија против насиља" изјавио је да Александар Шапић не зна достојанствено ни да изгуби.

"СНС и СПС су изгубили изборе у граду, али не желе то да признају и понижавају грађане. Треба да изађу и кажу да су изборе изгубили и да немају већину", каже Обрадовић.

Одборник Зелено-левог фронта у Скупштини Београда Добрица Веселиновић је уочи седнице саопштио да нема одборника СНС-а и СПС-а, тако да се Скупштина града највероватније одлаже за недељу у 10 часова.

Он је и раније данас навео да судећи по атмосфери, одборници СНС и СПС ни данас неће доћи.

Веселиновић је на друштвеној мрежи Икс објавио ће ускоро бити и више информација, али да судећи по атмосфери у згради Скупштине, одборници СНС и СПС ни данас неће доћи.

Пре почетка седнице представници листе Србија против насиља заклонили су председавајућег Тому Филу, пред отварања седнице, транспарентима "Београд вас не жели", и "Ово вам неће проћи", а у сали су поред одборника посланици те листе Мариника Тепић, Срђан Миливојевић, Драгана Ракић.

Они су се окупили у скупштинском холу и носили транспаренте са сличним паролама.

Шапић одбио да одговара на питања новинара Н1

Новинар Н1 је после обраћања Шапића, на коме је рекао да је конститутивна седница одложена како би још једном разговарали са Несторовићем и тиме подигли летвицу легитимитета градске власти, поставио питање, али је Шапић одбио да одговари.

Н1: Поштовање господине Шапићу. Прво јел смем да поставим питање уопште, хоћете ли одговарати?

Шапић: Смете ви све, ово је слободна земља.

Н1: Није ми јасна читава ова прича, ако сада већ знамо да се господин Несторовић није појавио на консултацијама код председника Вучића. Био је господин Павић и јасно рекао да нема подршке ни на Републици ни у Граду Београду, а раније је већ заказан састанак са председником Вучићем у просторијама странке, онда апсолутно није јасно зашто је сада ово померање за два дана и зашто већ сада немате коначан став или се раније није донела та одлука ако је било јасно шта ће бити одговор господина Несторовића? И молим вас, да прецизирате, рекли сте да нисте вршили притисак на господина Вучевића и Вучића, ко су људи у странци који су вршили притисак да се формира власт са 56 одборника које кажете да имате? Хвала вам најлепше.

Шапић: Хвала вама, али вама не одговарам на питања.

image