Србија и Балкан

Лепота је у оку посматрача: У извештају ОДИХР-а свако види оно што му се свиђа

До сад смо знали да је чаша полу пуна или полу празна у зависности да ли сте оптимиста или песимиста. А да ли извештај међународне мисије о изборима такође може да зависи од личних осећања онога ко га чита?
Лепота је у оку посматрача: У извештају ОДИХР-а свако види оно што му се свиђа© R.R./ATAImages

Исти текст, извештај ОДИХР-а о децембарским изборима у Србији, у Немањиној 11 чита се као доказ да није било неправилности које би утицале на резултате, док се мало даље, у централи Странке слободе и правде, тумачи као најоштрији извештај који је потврдио изборну превару.

Иако извештај званично није угледао светлост дана, већ су делови објављени у домаћим медијима, реаговале су странке прозападне опозиције које и даље инсистирају на ставу да су избори били нерегуларни, док је премијерка Србије Ана Брнабић чак одржала ванредну конференцију за медије.

Из њеног излагања сазнали смо да у извештају нема речи о поништавању избора, као ни о спровођењу међународне истраге коју је тражио Европски парламент у својој резолуцији.

У извештају се Београду замерају недостаци у бирачком списку и медијско извештавање о кандидатима на изборима, али не наводе се докази за миграције бирача, већ пише да су се шириле тврдње о потенцијално великом броју бирача који су довезени да гласају за владајућу странку.

Како је могуће да се исте речи другачије виде у различитим деловима Београда и како ће то утицати на даље политичке процесе у Србији?

Функционер Српске напредне странке Владимир Ђукановић каже за РТ Балкан да је за власт овим извештајем стављена тачка на све приче о наводним изборним неправилностима.

"Тачка је стављена, бавимо се озбиљним питањима, а не глупостима", поручује Ђукановић.

Са друге стране у Новом ДСС-у оцењују да је извештај потврдио све оно што је тај део опозиције говорио - јасно је указано на миграције бирача, да бирачки списак није сређен и да је то довело до неповерења бирача у изборни процес.

Члан Председништва Новог ДСС-а Милош Станковић напомиње за РТ Балкан да званични текст није видео, али из делова објављених у медијима назначено је да Влада Србије није спровела препоруке ОДИХР-а. 

На питање да ли након оваквог извештаја захтев прозападне опозиције за међународном истрагом остаје смислен, Станковић напомиње да је Нови ДСС децидно против такве истраге.

"Ми морамо као друштво, народ и држава сами да изађемо на крај са оним што омета наше демократске процесе. Нико неће слободу да нам поклони, не треба да очекујемо да ће било ко да уради нешто што је наша обавеза", поручује Станковић.

Сматра да то показују извештај ЦРТЕ и допринос припадника Прогласа, те да је потребно и да политичке странке поврате поверење грађана у изборни процес.

"Охрабрење у том смислу је да смо видели да су СНС и СПС појачани Радикалима изгубили београдске изборе јер немају довољан број мандата да формирају власт. То је само доказ да треба још чвршће да иступимо у одбрани те изборне воље", оцењује Станковић.

На питање да ли ће Нови ДСС изаћи на евентуалне нове изборе у Београду, Станковић одговара да је ствар политичке воље да ли ће власт пре гласања извршити ревизију бирачког списка и утицати на РЕМ да исконтролише присуство представника политичких опција у медијима.

"Без та два минимална услова илузорно је излазити на изборе, јер онда дајемо легитимитет пљачки која се већ догодила", каже наш саговорник.

Александар Павић из "Ми – Глас из народа - проф. др Бранимир Несторовић" каже да је извештај показао да не постоји ништа на основу чега би избори могли да се прогласе за нерегуларне.

"Да је ОЕБС хтео да изборе прогласи нерегуларним, то би било експлицитно речено, а није. У том извештају пише о учесталости избора као нешто што је негативно, а управо је прозападна опозиција инсистирала на превременим изборима", указује Павић.

Напомиње да су у питању препоруке ОДИХР-а, али да Запад више нема моралну тежину да издаје препоруке било коме јер имају проблема са својим изборима, пре свега у Америци.

"Питање је зашто је опозиција изашла на изборе под оваквим условима 17. децембра, а не би хтела да изађе опет. Дакле прича може да иде у недоглед, докле год вам се не свиђају резултати можете да се позивате на изборне услове", закључује Павић.

Поручује да какве год да су државне институције, ако не прихватите то што оне пропишу, онда призивате страно уплитање.

"А страно уплитање је једино што је неприхватљиво", закључује наш саговорник.

image