Србија и Балкан

Црна Гора: Директор Управе полиције Брђанин смењен по трећи пут, медији тврде незаконито

Спајић је затражио од министра унутрашњих послова да распише јавни позив за вршиоца дужности директора полиције од 4. до 10. марта
Црна Гора: Директор Управе полиције Брђанин смењен по трећи пут, медији тврде незаконито© Milos Vujovic/Anadolu Agency

Влада Црне Горе је синоћ на телефонској седници, по трећи пут разрешила директора Управе полиције Зорана Брђанина, а црногорски премијер Милојко Спајић је најавио да ће министар унутрашњих послова Данило Шарановић, који је из редова Демократа, расписати јавни позив за вршиоца дужности (в.д.) шефа УП.

"Имајући у виду да Управа полиције, као организациона јединица МУП-а, која врши послове у складу са Законом о унутрашњим пословима, не може остати без система руковођења, мандат директора полиције ће престати закључно са 12. мартом 2024. године. Влада је задужила министра унутрашњих послова да распише јавни позив за в.д. директора полиције од 4. марта до 10. марта 2024. године", саопштио је премијер Милојко Спајић.

Међутим, поједини медији у Црној Гори наводе да је Брђанин незаконито смењен, супротно одлукама Управног суда и да поступак избора в.д. УП може довести до правне анархије.

Подгорички "Дан" истиче да министра унутрашњих послова не обавезује јавни позив већ искључиво закон, којим је прописано да ће и када директору престати мандат, министар за вршиоца дужности Влади може предложити, по свом избору, једног од руководилаца унутрашњих организационих јединица полиције који испуњава услове за директора полиције.

Према писању портала, једини начин да се ово заустави јесте да Влада одмах консултује било кога од правника и констатује да се десила грешка у процедури и незаконитост и да се не може спровести нелегитимни јавни позив и да се поништи акт о престанку мандата директора полиције пре 12. марта.

Влада је требало да о Брђанину одлучује у петак, али је Спајић тај предлог повукао са седнице да би се у међувремену консултовао с Европском комисијом (ЕК) о томе може ли Шарановић координирати полицијом након разрешења директора или да би потражио неко друго решење.

Спајић је након седнице изјавио да Брђанин нема поверење ниједног члана Владе, али да је предлог повукао јер је потребно "поступати по закону".

Министар унутрашњих послова Данило Шарановић је истакао да му је драго што је Влада "коначно једногласно стала" иза његовог предлога да се Брђанин разреши функције и да се бира в. д. директор УП.

"Након спроведеног интерног огласа предложићу в. д. директора УП у складу са Законом о унутрашњим пословима. Расписивање интерног огласа сам предложио Влади и најавио на прес конференцији пре два-три дана", истакао је.

Шарановић је разрешење Брђанина предложио крајем прошле године, након што је скупштински Одбор за безбедност и одбрану дао негативно мишљење о два прошлогодишња извештаја о раду УП. Међутим, због сукоба ПЕС-а и Демократа о кадровању у сектору безбедности, питање његове смене није стављано на дневни ред до петка, упркос инсистирању Шарановића да се то уради, наводе "Вијести".

Брђанин је за директора полиције изабран у августу 2021, у мандату Владе Здравка Кривокапића, и на тој позицији је, у два наврата провео две године и четири месеца, рачунајући и период током којег је био вршилац дужности.

Међутим, током 2023. године, 43. влада га је послала на паузу од осам и по месеци и то решењима о престанку његовог мандата за која је оцењено да су незаконита. Као победник на суду, поново је сео у директорску фотељу, 12. децембра прошле године.

Први пут га је Влада Дритана Абазовића разрешила крајем марта прошле године године, а Управни суд је укинуо ту одлуку почетком јула као незакониту. Влада је поновила своју одлуку почетком августа, а суд је поништио 7. децембра.

Бивши министар унутрашњих послова Филип Аџић је тада у образложењу предлога за разрешење као разлоге за то навео операцију Специјалног државног тужилаштва током које је ухапшен бивши помоћник директора УП Дејан Кнежевић и више полицијских службеника због сумње да су извршили кривична дела из области организованог криминала и корупције.

Брђанин је завршио београдску Полицијску академију, а усавршавао се на академији америчког Федералног истражног бироа (ФБИ) и у Европском центру за безбедносне студије.

image
VV inauguration
banner