Србија и Балкан

Спајић стопирао смену директора Управе полиције: Немам ништа против, али није по закону

Министар унутрашњих послова Данило Шарановић изјавио је синоћ да директор Управе полиције Зоран Брђанин треба да буде смењен и да је спреман да предложи више кредибилних кандидата за ту позицију
Спајић стопирао смену директора Управе полиције: Немам ништа против, али није по законуGetty © Filip Filipovic

Црногорски премијер Милојко Спајић повукао је са данашње седнице Владе предлог за разрешење директора Управе полиције Зорана Брђанина, сазнаје незванично портал РТЦГ. Спајић је, наводи се, на седници рекао да нема ништа против смене Брђанина, али да је потребно поступати по закону.

Сматра да Брђанина не може да смењује министар Данило Шарановић као координатор, јер, како је рекао, то није по закону. Додао је да треба имати у виду напредак у поглављима 23 и 24 у преговорима са ЕУ и потребу поштовања процедура.

Премијер је потом повукао предлог да Брђанин буде разрешен, имајући у виду да компромиса и даље нема. Спајић је, наводи се, предложио и да се о овом питању разговара са партнерима из Брисела.

"Пуна подршка свих чланова Владе о ситуацији у Управи полиције. У току је конструктиван дијалог у погледу редоследа корака. Приоритет је ИБАР и у том смислу се мора обезбедити поштовање процедура у договору са међународним партнерима", казали су из Владе, пише портал.

Министар унутрашњих послова Данило Шарановић изјавио је синоћ за Телевизију Црне Горе да Брђанин треба да буде смењен и да је спреман да предложи више кредибилних кандидата за ту позицију.

Брђанин је на челној позицији у Управи полиције, у два наврата провео две године и четири месеца, рачунајући и период током којег је био вршилац дужности. Међутим, током 2023. године, 43. Влада га је послала на паузу од осам и по месеци и то решењима о престанку његовог мандата за која је оцењено да су незаконита. Као победник на суду, поново је сео у директорску фотељу, 12. децембра прошле године.

Наводе о смени Брђанина стопирао је премијер.

"Мислим да је Брђанин у пуном мандату, ја не бих волео да се играм галиматијаса којима се играла 43. влада. Мислим да постоји простор и за договоре и за разговор с господином Брђанином", казао је раније Спајић.

image