Србија и Балкан

Спајић у "рату" с Милатовићем изгубио Подгорицу – сви чланови поднели оставку у странци

Читав одбор Покрета Европа сад у главном граду Црне Горе стао је уз Јакова Милатовића који је недавно напустио странку
Спајић у "рату" с Милатовићем изгубио Подгорицу – сви чланови поднели оставку у странци© R.R./ATAImages

Сви чланови подгоричког Одбора Покрета Европа сад (ПЕС) поднели су оставке на све функције у тој партији, саопштено је из тог локалног одбора.

"Покрет Европа Сад представио се црногорској политичкој сцени на локалним изборима у Подгорици у октобру 2022. године. Уз огромно залагање свих чланова подгоричког Одбора, одборничка листа на челу са Јаковом Милатовићем добила је пуно поверење грађана да реализује визију бољег управљања нашим Главним градом са скоро 22. 000 освојених гласова. Наш одличан изборни резултат, уз сарадњу са осталим конституентима власти, омогућио је смену Демократске партије социјалиста (ДПС), након три деценије лошег управљања Подгорицом", наводи се у саопштењу.

Они су казали да њихово залагање и допринос, од стране руководства Покрета није уважено.

"Игнорисан је наш предлог листе кандидата за парламентарне изборе. Финале је недавна одлука руководства да распусти подгорички Одбор, без икаквог обавештења, разговора или консултација. На овај начин онемогућено нам је да кроз органе покрета утичемо на доношење одлука, а посебно на свакодневна одступања од принципа и циљева око којих смо се и окупили, због чега дајемо оставке на све функције у Покрету Европа Сад", пише у саопштењу.

Истакли су да ће њихове активности бити у складу са Програмом који су предочили грађанима и за чију ће се реализацију, како кажу, снажно залагати.

"Бићемо усмерени на додатно оснаживање сарадње са нашим коалиционим партерима и сада већ бившим колегама из ПЕС-а, како бисмо учврстили постојећу извршну власт у Главном граду и допринели бољој реализацији датих изборних обећања. Спречићемо даље урушавање наслеђеног система, дистанцирајући се од лоших пракси ДПС-а", закључује се.

Са друге стране, Покрет Европа сад свакодневно издаје саопштења како други одбори дају подршку Спајићу и актуелној влади под његовим руководством.

ПЕС: Мањи део одборника и неколико чланова подгоричког Одбора није већина

Мањи део одборника и неколико чланова подгоричког Одбора Покрета Европа сад (ПЕС) не представља ни приближно већину у одбору, који је бројао више од 150 чланова, саопштено је из ПЕС-а..

"Након што је заменик председника Покрета Европа сад (ПЕС), а истовремено и председник Одбора Главног града, поднео оставку и на функцију челника одбора, који се није састао више од годину дана, Извршни одбор (ИО) ПЕС-а је донео једногласну одлуку да се нефункционални одбор распусти, због кршења Статута и нових околности. Нажалост, иако је Статутом имао обавезу да сазива одбор свака два месеца, бивши председник одбора и садашњи председник државе није одавно показивао интересовање за функционалност, колико за опструкције у матичној партији", наводи се у саопштењу.

Додај да су у међувремену, одређени координатори за састављање новог градског одбора који ће бити конституисан у најкраћем могућем року, а који ће чинити и велики број чланова претходног нефункционалног одбора.

"ПЕС ће остати компактна и најјача политичка партија у Црној Гори и након покушаја да се кроз неуспело урушавање партије која је дала кључни допринос у демократским процесима у Црној Гори, у посљедњем тренутку изазове политичка криза и тако осујети пуна имплементација програма Европа сад 2 и убрзани процес приступања ЕУ о чему сведоче бројне јавне похвале и признања које је Влада добила од међународних партнера за својих првих 100 дана", закључује се у саопштењу ПЕС-а.

image