Србија и Балкан

Петковић: Прави разлог одлуке о укидању динара на Косову и Метохији је протеривање Срба

Директор Канцеларије за КиМ је током разговора са амбасадорком Немачке у Србији оценио да је намера Приштина "провидна" и поручио да ће Србија наставити да инсистира на формирању ЗСО
Петковић: Прави разлог одлуке о укидању динара на Косову и Метохији је протеривање Срба© TANJUG/ TANJUG VIDEO/

Јасно је да је прави разлог одлуке Приштине да укине динар у покрајини протеривање Срба и укидање институција Србије на Косову и Метохији, упозорио је директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић приликом разговора са амбасадорком Немачке у Србији Анке Конрад, саопштено је из Канцеларије за КиМ.

Петковић је указао на то да је "провидна" намера Приштине да том одлуком потпуно затвори тему формирања Заједнице српских општина (ЗСО), с обзиром на то да је у до сада потписаним споразумима финансијска подршка Србима предвиђена кроз финансирање институција од стране Београда.

Петковић је поручио да ће Београд наставити да инсистира на формирању ЗСО и истакао да је тема разговора у Бриселу била "потпуно неразумна и опасна одлука Аљбина Куртија" да забрани динар и на тај начин доведе у питање исплате плата, пензија и социјалних примања за 100.000 Срба и других неалбанаца у покрајини.

Он је скренуо пажњу да ова одлука такође, онемогућава и функционисање школа, болница, вртића и других српских институција, којима је ускраћена могућност за набавку основних средстава, али и за измиривање месечних обавеза.

Директор Канеларије за КиМ је указао и на то да је Приштина недоласком главног преговарача Приштине Бесника Бисљимија у Брисел наставила да опструира дијалог и угрожава напоре у нормализацији односа у покрајини, док је Београд, као и увек до сада, показао да сматра да су разговори најефикаснија брана ескалацији тензија и гаранција безбедности српског народа.

Нагласио је да ће Београд наставити да инсистира на проналажењу трајног и одрживог решења овог проблема, које ће омогућити опстанак српског народа на Косову и Метохији.

У том смислу, како је навео, неопходно је да Банка Поштaнска штедионица и пословнице Поште Србије наставе да послују на КиМ, што је једини начин да се Србима обезбеде исплате њихових зарада и свих осталих примања.

Према уредби коју је усвојила тзв. централна банка у Приштини, од 1. фебруара на КиМ је једина валута у којој се могу вршити готовинска плаћања евро, што значи забрану динара.

image