Србија и Балкан

Лајчак: Ускоро нови састанак о укидању динара

Приштина је раније одбила да на политичком нивоу учествује на састанцима о уредби приштинске Централне банке, јер сматра да то питање не би требало да буде тема у дијалогу
Лајчак: Ускоро нови састанак о укидању динараGetty © Mustafa Ciftci/Anadolu Agency via Getty Images

Специјални изасланик Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак саопштио је да ће ускоро организовати нову рунду дијалога на нивоу главних преговарача о уредби Централне банке такозваног Косова о укидању динара.

"Планирам да наредних дана организујем састанак на нивоу главних преговарача, тако да је то главни разлог посете Приштини", изјавио је Лајчак након сусрета са замеником премијера тзв. Косова Бесником Бисљимијем.

На састанку је, између осталог, било речи и о "даљим корацима" ка примени постојећих споразума између Србије и Косова".

Лајчак је оценио да је Основни споразум, који је договорен у Бриселу 27. фебруара прошле године, најбољи споразум који Београд и Приштина могу да постигну у оквиру процеса дијалога. Он је додао да је то у интересу страна "које су посвећене напретку и започињању имплементације споразума", преноси "Албанијан пост".

"Овај споразум је најбољи споразум који Косово и Србија могу да постигну, у то сам сигуран. Да постоји бољи договор, ми бисмо га већ предложили, зато је у интересу свих да се он спроведе. У овом споразуму имамо све одговоре – шта и како да радимо", нагласио је Лајчак.

Приштина је раније одбила да на политичком нивоу учествује на састанцима о уредби приштинске Централне банке, јер сматра да то питање не би требало да буде тема у дијалогу.

image