Србија и Балкан

Бисљими после разговора са Лајчаком: Уредба о укидању динара није део дијалога

Главни преговарач Приштине у дијалогу са Београдом је затражио укидање санкција које је ЕУ увела тзв. Косову и навео да су оне неправедне
Бисљими после разговора са Лајчаком: Уредба о укидању динара није део дијалога© Tanjug/AP Photo/Bojan Slavkovic

Заменик премијера тзв. Косова и главни преговарач Приштине у дијалогу са Београдом Бесник Бисљими истакао је да је са изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком разговарао о имплементацији договореног споразума и уредби Централне банке Косова (ЦБК), која, како каже, није повезана са процесом дијалога.

Како се наводи у саопштењу владе тзв. Косова, Бисљими је током састанка поновио да се споразум мора имплементирати кроз правичан, једнак и избалансиран план редоследа за обе стране.

"Потписивање споразума је гаранција за његово прихватање и имплементацију. С тим у вези, одбијање Србије и писмо премијерке Брнабић прошлог децембра не доприносе позитивно духу дијалога и пуној примени споразума", навео је Бисљими.

Бисљими је затражио укидање санкција које је ЕУ увела тзв. Косову и навео да су оне неправедне.

У вези чланства тзв. Косова у Савету Европе, Лајчак је појаснио да оно није повезано са процесом дијалога, и да су то два одвојена процеса.

Како се наводи у саопштењу, Бисљими је објаснио да Уредба ЦБК о забрани динара није део процеса дијалога и да то није предмет преговора између страна.

"Влада је заинтересована да обезбеди наставак финансијске подршке Србије косовским Србима у области образовања, здравства и социјалне заштите", рекао је Бисљими.

Током састанка покренута су и друга питања у вези са процесом дијалога.

"Као што је напредак у имплементацији енергетског споразума са нагласком на некооперативни приступ у погледу одржавања интерконективних водова, као и за регистарске таблице и телекомуникације. У вези са последњим, размотрена је забринутост у вези са сталним кршењем и мешањем фреквенција од стране Србије на територији Косова, забринутост коју су изнели и АРКЕП и КПМ", наводи се у саопштењу.

image