Србија и Балкан

Предизборна превирања: Напредњаци почели кампању, опозиција још тактизира

За разлику од децембарских, на новим изборима у престоници, Српска напредна странка и Социјалистичка партија Србије ће изаћи на једној листи
Предизборна превирања: Напредњаци почели кампању, опозиција још тактизира© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Владајућа коалиција је спремно дочекала нове изборе у Београду и већ је оштро кренула у кампању. Напредњаци су у недељу 3. марта, када је истекао рок за конституисање београдског парламента, кренули у кампању за изборе. На страначком скупу у спортском центру Шумице, окупљенима присталицама СНС, после састанка Градског одбора, обратио се председник државе и члан СНС Александар Вучић који је још једном поновио да нема ништа против да његове име стоји на листи СНС.

За очекивати је да им се у већ на следећем митингу придруже њихови коалициони партнери са изборне листе, као и Социјалистичка партија Србије, Јединствена Србија и Заветници.

Парламентарна опозиција Србија против насиља и коалиција Нада, које су тражили да житељи главног града поново изађу на биралишта, тек треба да одлуче у каквом саставу ће да се појаве пред гласачима. Уз то, ове политичке групације траже да се прво испуне препоруке ОДИХР-а, па се може очекивати да ће озбиљније се обраћати бирачима у другом делу кампање.

За разлику од децембарских избора, на новим изборима у престоници Српска напредна странка и Социјалистичка партија Србије ће изаћи на једној изборној листи. Носилац те кампање биће председник Србије Александар Вучић, јер није да власт не искористи у кампањи најпопуларнију политичку личност у земљи. Очекује се да ће веома важно место у кампањи имати и лидер социјалиста Ивица Дачић и његов СПС.

Најављује се да ће своје место у Покрету за народ и државу добити и Заветници, али и неки други покрети и истакнути интелектуалци.

Како "Политика" сазнаје, први на овој изборној листи, биће Александар Шапић који ће, поново бити кандидат за градоначелника ове коалиције. Ова одлука биће донета на седници Главног одбора СНС-а до краја недеље.

Занимљиво да СПС није био за то да се понове избори, јер је власт, уз помоћ неких одборника имала комотну већину у Скупштини града Београда. Као најстарији одборник, председавајући у Скупштини Београда Тома Фила каже за "Политику" да је свих пет одборника из те партије било против нових избора у главном граду. Образлаже да су они били против тога због трошкова, јер како каже нови избори ће Београду избити из џепа још 700.000 евра колико кошта њихова организација. Уз то наводи да су били против због тога што је како каже, јер ће Београд изгубити пет месеци, а владајућој коалицији је сваки месец битан због пројекта ЕКСПО до 2027. године.

Са друге стране, још увек није познато како ће опозиција да наступа на предстојећим изборима. Председник Странке слободе и правде Драган Ђилас рекао је да би требало наступати у форми савеза свих којих су за промене.

"Тај савез би чиниле све странке које су део коалиције Србија против насиља и коалиције НАДА, али и све друге странке за које смо сви сигурни да су опозиција овом режиму. У оквиру тог Савеза посебно место би требало да заузму угледне јавне личности чији би ангажман био у складу са оним што је тим људима који се не баве политиком, али се боре за бољу Србију, прихватљиво", објаснио је Ђилас.

Председник Нове демократске странке Србије Милош Јовановић изјавио је да је још рано да се прича ко ће с ким учествовати на поновљеним београдским изборима и да су изборни услови кључно питање. Каже да је прва ствар на којој треба инсистирати, када су у питању поновљени избори, "да ли се излази, под којим условима се излази, шта се тражи".

Истиче да ће се, у односу на услове, да ли је најбоља опција да коалиција НАДА, чији је Нова ДСС део, поново изађе самостално на изборе, "или долазе у обзир неке друге опције". Од тога зависи да ли ће ове две политичке опције имати јединствену или одвојену изборну кампању.

Политички аналитичар Дејан Вук Станковић да постоји контраст између спремности СНС-а за кампању и опозиције, али подсећа да је кампања била недавно и да парламентарна опозиција има своје активисте на терену који могу бити заинтересовани да се поново реактивирају.

"СНС има психолошку предност, уз то, опозиција је била прилично неуспешна у доказивању тзв. изборне крађе у то убрајам и логистички написану резолуцију ЕП која као да је писана у штабу Србија против насиља, него мислим на извештај ОДХИР-а који је дао само неке начелне препоруке и који ниједним својим ставом није одсечно и недвосмислено потврдио да је било неких изборних превара", каже Вук Станковић.

Каква ће бити излазност на новим београдским изборима и како може да утиче на коначан резултат избора? Чињеница да ће се у року од свега неколико месеци два пута одржати београдски избори отвара питање колико то може да утиче на излазност и да ли су се странке умориле од кампање.

А извршни директор ЦЕСИД-а Бојан Клачар очекује да на новим изборима излазност буде нижа него 17. децембра, и наводи да су и власт и опозиција уморни од честих избора, кампања, крупних речи и великих обећања.

Референдумска  кампања

Упркос најави коалиције и стварања два јака изборна фронта, ипак, још се не зна ко ће да се кандидује, а увек у фото финишу буде неко изненађење. Недоумица је и да ли ће се ујединити опозиција на десници, не рачунајући Заветнике, а извесно је да ће изборна листа др Бранимира Несторовића "Ми-глас из народа", наступити у две колоне.

Политички аналитичар Бранко Радун каже да ће београдски избори бити необични и да ће слична бити и кампања. За "Политику" каже да у њој учествовати сви политички актери и да није случајно направљена референдумска кампања.

"За све политичке актере позитивна ствар је што сви настављају са изборном кампањом. Много је интересантније ко ће водити кампању за оне политичке странке деснице које су пропале на изборима јер нису прешле цензус и доживели су дебакл. Она изборна листа око професора Несторовића која је прошла цензус се поделила. Несторовић је препознатљив и он ће имати сигурно озбиљнију кампању него за децембарске изборе, али је питање какви ће бити резултати јер ће они бити на удару обе највеће политичке групације", каже Радун.

 

image