Србија и Балкан

Ђилас: Постоји могућност да СПН не изађе на изборе у Београду ако се не промене изборни услови

Председник Странке слободе и правде Драган Ђилас је рекао да је то ствар око које ће се договарати са коалиционим партнерима и другим листама
Ђилас: Постоји могућност да СПН не изађе на изборе у Београду ако се не промене изборни услови© FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Могуће је да се деси да коалиција "Србија против насиља" не изађе на изборе у Београду ако се не примене препоруке ОДИХР-а, као и ако избори буду заказани за 28. април, када део бирача није ту, рекао је за Н1 председник Странке слободе и правде Драган Ђилас.

"Ако дођемо у ситуацију да идемо на изборе морају да се промењују препоруке ОДИХР-а. Не можемо да идемо на изборе тако што ће (Александар) Вучић да измисли датум када део гласача није ту, да се не мења бирачки списак...", рекао је Ђилас.

Он је казао да је то ствар око које ће се договарати са коалиционим партнерима и другим листама.

Као идеално решење настале кризе, Ђилас предлаже лекс специјалис којим ће се избори одложити док се не примене све препоруке ОДИХР-а, о чему би коначан суд требало да да опозиција.

"Свима је све јасно, и ЦРТА је то предложила. У овој земљи се лекс специјалис доноси на свака три месеца, зашто се не донесе сада и избори не помере док се не заврши примена препорука ОДИХР-а", упитао је Ђилас.

Додао је да очекује да у Србију дође мисија Европског парламента, можда и нека форма мисије Европске комисије, која ће се бавити имплементацијом препорука. Напомиње да "ако дате Вучићу и Брнабић ништа се неће имплементирати".

Упитан за кандидата за градоначелника опозиције, Ђилас каже да је Владимир Обрадовић био одличан кандидат, али да га не могу наметати другим листама уколико се уђе у шири политички фронт, како је предложио.

Када је у питању шири опозициони фронт за београдске изборе, он каже да опозиција треба још више да се уједини, а да се избори претворе у референдум. Објашњава да би на тој листи требало да се нађу сви они "који ниједног тренутка нису показали да су спремни да са овим режимом праве договоре".

"Верујем да, ако се сви ујединимо против овога што нам се дешава на сваком кораку, да у Београду без обзира на медијске манипулације можемо да победимо. Али, наш захтев је да се промене изборни услови на нивоу целе Србије. Нас чекају локални избори", рекао је председник Странке слободе и правде.

Говорећи о примени препорука ОДХИР-а Ђилас је рекао да прво треба кренути од бирачког списка.

Наглашава да се људи и даље довозе и пријављују у Београду, и да то неће стати док се власт не промени. Као једноставан начин за утврђивање фантомских бирача Ђилас наводи поређење пребивалишта и места у којем неко прима плату.

"Ако живите наводно у Београду, а радите у Лесковцу, јасно је да је ово лажно пребивалиште", истакао је Ђилас.

image