Србија и Балкан

Уместо оружја из Газивода, испливала истина: Како се урушио случај "државни удар" у Црној Гори

Скоро осам година након наводног планираног државног удара у Црној Гори и последњи сведок сарадник признао је да је лажно сведочио под принудом тадашњег специјалног државног тужиоца, чиме се оптужница распршила као сапуница
Уместо оружја из Газивода, испливала истина: Како се урушио случај "државни удар" у Црној Гори© Adel Omeragic/Anadolu Agency

Уместо да на површину исплива макар један комад оружја којим је тадашња опозиција наводно планирала да спроведе државни удар у Црној Гори против режима Мила Ђукановића, на површину је испливала истина.

Сведок сарадник Мирко Паја Велимировић из Зубиног Потока признао је у интервјуу да је лажно сведочио под претњом тадашњег специјалног државног тужиоца Миливоја Катнића, те да читава прича није истинита.

Велимировићева улога у наводном државном удару била је да набави оружје, што је он, како је говорио пред судом, учинио купивши 50 "калашњикова" од извесног Фадиља, Албанца с Косова, чије пуно име не зна, као ни његов телефон. Оружје није ни донео у Црну Гору већ га је расклопио и бацио у језеро Газиводе, јер се "сетио Мојковачке битке, па му је било жао да буде проливена братска крв".

"Душа ме боли због свега. Надам се да ће се цела истина сазнати. Ја сам спреман да сведочим о свему овоме што сам испричао, и једва чекам", поручује Велимировић.

Овим је и последњи сведок сарадник признао да је на лажи заснована читава оптужница којом су оптужени лидери бившег Демократског фронта Андрија Мандић и Милан Кнежевић, као и још 11 особа, међу којима и пензионисани генерал жандармерије Србије Братислав Дикић. Они су првостепеном пресудом осуђени укупно на чак 70 година затвора због покушаја тероризма на дан парламентарних избора 16. октобра 2016. године.

Претходно је и сведок сарадник Саша Синђелић, који се због убиства налази на издржавању затворске казне у Хрватској, признао да је читаву причу измислио под присилом Катнића и његовог сарадника Чађеновића.

Синђелић је измислио и да је радио за некакве Русе, који су му наводно платили да за свега неколико недеља ангажује људе који нису специјалци, испоставило се да у просеку имају по 60 година, а који би отишли у Црну Гору, сукобили се са полицијом, заузели зграду Скупштине Црне Горе и тако насилно сменили власт.

У једном тренутку изјавио је и да је требало да отму, па чак и да убију тадашњег премијера Мила Ђукановића који би у изборној ноћи био у Скупштини, а не у страначким просторијама што је уобичајено док се чекају изборни резултати.

Идентитет двојице Руса којима се судило, наводних припадника обавештајне службе ГРУ, није утврђен, већ су се као доказ користиле фотографије сусрета Синђелића с неким мушкарцима на Калемегдану.

У читав случај оптужницом је умешана и ЦИА, односно њен бивши оперативац Џозеф Асад и његов колега Брајан Скот који је из Америке сведочио у процесу, иако је сам рекао да ништа није знао о наводном државном удару. То није једина страна служба коју је тадашње тужилаштво покушало да умеша, већ је оптужницом обухваћен и Израелац Арон Шавив чија је маркетиншка агенција радила изборну кампању Демократском фронту, а који је осумњичен да је учествовао у "државном удару".

У међувремену, од тада до данас главни протагонисти више се не налазе на својим функцијама. Миливоје Катнић је пензионисан, његов заменик Саша Чађеновић је ухапшен због оптужбе да је радио за кавачки криминални клан. Судско веће које је донело првостепену пресуду је смењено, што значи да судија Сузана Мугоша више не води тај поступак.

Бранилац Андрије Мандића и Михаила Чађеновића адвокат Мироје Јовановић каже за РТ Балкан да је све наводе, које је Велимировић сада изнео, одбрана знала, доказала и верификовала на суђењу још пре шест година.

"Напомињем да смо тврдње о непостојећем оружју, непостојећем Фадиљу и неспостојећем протесту доказали не речима, него и дигиталним форензичким доказима, као и другим доказним средствима. Још у фебруару 2018. године, на основу анализе базних станица, садржаја телефонских апарата и других дигиталних доказа веома једноставно смо установили да је Велимировић лагао", каже Јовановић.

Иако је Велимировић био обучаван како да се понаша пред судом, што је у интервјуу сада признао, ипак је у једном тренутку на главном претресу рекао да су Катнић и Чађеновић били присутни приликом свих фингираних телефонских разговора који су коришћени на суђењу.

"Поставља се питање да ли ће тужилаштво имати смелости да испита и Велимировиће све тврдње али и да изврши свеобухватну и професионалну ревизију поступања тужилаштва и полиције у срамотном процесу званом државни удар", каже Јовановић и напомиње да мисли на претходни састав Специјалног државног тужилаштва и Специјалног полицијског одељења који су били "мали, прљави извршиоци нечега што је требало да послужи тадашњем Ђукановићевом режиму".

Јовановић напомиње да је одбрана доказала да се Велимировић према базним станицама налази у Рашкој у тренутку када је наводно био са Фадиљом код Зубиног Потока, дакле чак 50 километара далеко од локације коју је навео у свом исказу.

Како каже, одбрани није потребно накнадно Велимировићево кајање, јер су га они још на суђењу одавно разоткрили.

"Процесно, изјава за медије Велимировића нама не значи ништа у поступку, јер смо ми показали да се његове изјаве не поклапају са форензичким траговима које смо нашли. Ово може једино да има утицај на хапшење Чађеновића и Катнића", каже Јовановић.

Када је судско веће донело осуђујућу пресуду, прво су се западне амбасаде у Подгорици огласиле да честитају власти Мила Ђукановића да су "део европске цивилизације", а да је пресуда "историјска".

Тадашњи министар спољних послова Велике Британије Џереми Скот обрадовао се овој пресуди као да се судило Русији, а не припадницима црногорске опозиције и Србима који су као припадници четничког покрета дошли у Црну Гору на протест против уласка те земље у НАТО.

Један од оптужених Милан Кнежевић казао је данас да је Црна Гора нормална земља, Катнић би већ био ухапшен, али пошто то није случај, позива новог специјалног државног тужиоца Владимира Нововића да реагује.

"Имају све механизме да колико данас формирају предмет и лише слободе Миливоја Катнића, Дејана Перуничића и поново саслушају Сашу Чађеновића", каже Кнежевић.

Упркос изјавама, по свему судећи лажних сведока, у Подгорици се и даље води поновљени процес за "државни удар", након што је првостепена пресуда пала на Апелационом суду.

Кнежевић је рекао да се оптужница за "државни удар" овим "распршила у парампарчад", те да би требало да се случај укине.

Дакле, на потезу је државни тужилац који је након смене Ђукановићевог режима промењен и чију одлуку сада сви очекују.

image