Србија и Балкан

Андрија Мандић за РТ Балкан: Тробојка је дуже била застава Црне Горе него садашња

Председник црногорског парламента каже да ДПС нема ни близу неопходну већину како би га сменио са те функције
Андрија Мандић за РТ Балкан: Тробојка је дуже била застава Црне Горе него садашња© Photo by Filip Filipovic/Getty Images

Од када је дошао на функцију председника Скупштине Црне Горе, Андрији Мандићу се оспорава та улога - прво због истицања заставе Србије у кабинету, сусрета са председником Републике Српске Милорадом Додиком, па и одржавања Сретењске академије у Центру за културу Општине Пљевља поводом Дана државности Републике Србије.

Лидер "Нове српске демократије" Андрија Мандић у интервјуу за РТ Балкан каже, поводом иницијативе Демократске партије социјалиста (ДПС) за његову смену, да немају већину да га смене због наводне злоупотребе положаја.

"Када се све сабере и одузме, ДПС нема ни близу неопходну већину како би како би изгласао смену, па ће овом иницијативом у парламенту заправо судити самој себи. Парламентарна већина је јасно ставила до знања да поштује оно што је договорено споразумом који смо потписали пре формирања Владе и да нас једино интересује боља будућност свих грађана Црне Горе", поручио је Мандић.

ДПС за сада има подршку својих традиционалних партнера из Социјалдемократа Црне Горе (СД), Хрватске грађанске иницијативе (ХГИ) и Демократске уније Албанаца (ДУА), а јуче је стигла и реакција Бошњачке странке која ће такође потписати иницијативу.

Са друге стране, Покрет Европа сад, Уједињена Црна Гора и Социјалистичка народна партија неће стављати свој потпис.

Мандић каже да партија на чијем је челу, као и коалиција За будућност Црне Горе након промена промена 30. августа 2020. године снажно заговара идеју братског помирења у Црној Гори. 

Такође, како додаје, парламентарна већина је као своје постулате јасно поставила очување мира и стабилности у држави, изградњи најбољих могућих односа са суседима и приступање те земље Европској унији, што је циљ који подржава више од 80 одсто грађана Црне Горе. 

"Сви сте били сведоци бруталних напада на мене приликом избора на место председника Скупштине од стране посланика ДПС. Као одговор на то, у више наврата сам им пружио руку помирења и саветовао их да се окану прошлости и да доживе катарзу у својим редовима, ослободе се веза са организованим криминалом и корупцијом и окрену се будућности", нагласио је Мандић.

Коме смета јак Додик?

Он подвлачи да је посета председника Републике Српске Милорада Додика Подгорици, још једном доказала да једино ДПС не жели било какве промене на боље у Црној Гори.

"Политика подела је, нажалост и даље њихова званична политика, која даје све мање резултате и код најтврђих бирача тог блока. Слободно можемо рећи да је узбуђење вештачки креирано. На протесту који се дешавао паралелно са посетом председника Републике Српске, није било више од 30 особа, а о самом скупу довољно говори чињеница да ће поједини учесници истог вероватно бити процесуирани због шовинистичког транспарента 'Црногорац, а не посрбица', који Србе из Црне Горе представља издајницима и грађанима другог реда", објаснио је Мандић.

Председник "Нове српске демократије" тврди да ДПС не проналази формулу којом би зауставили одлив бирача који, како додаје, сада траже алтернативне политичке опције.

"Из тог разлога из ДПС-а понављају отрцану мантру о 'угрожености државе, петој колони и издајницима'. Блок окупљен око ДПС-а и даље не жели да прихвати нову реалност и на њихову велику жалост управо због тога тренд опадања подршке њиховој идеји ће се само наставити", каже Мандић.

Српска застава у црногорском парламенту

На питање зашто је проблематична српска тробојка у његовом кабинету, Мандић одговара да је "српска застава дуже била застава Црне Горе него садашња државна застава".

"Тробојка по закону ужива исту заштиту као и државна, па се мој одговор своди на исто – ДПС и њој блиски медији изврћу причу око тробојке тако што покушавају да њено постављање у кабинету председника Скупштине Црне Горе прикажу кроз мантру о којој сам малочас говорио", рекао је он. 

"Оно што је посебно интересантно је да ДПС пати од својеврсне амнезије када се говори о тробојци под којом је владао и њихов доскорашњи председник, али и даље свеприсутни шеф – Мило Ђукановић, као и бројни други високи функционери", сматра саговорник РТ Балкан, додајући да помирење у Црној Гори подразумева да је дошао крај прогону српског, али и било којег другог народа.

"Самим тим дошло је време прихватања оне исконске, традиционалне Црне Горе и њено помирење са данашњом, јер једино на тај начин можемо градити бољу будућност", закључио је председник црногорског парламента.

image