Србија и Балкан

Црногорско Специјално тужилаштво провериће наводе сведока сарадника у случају "државни удар"

Проверу Велимировићевих навода тужилаштво ће спровести, по службеној дужности, у оквиру кривичног предмета којим се већ утврђује начин вођења и одлучивања у поступку "државни удар"
Црногорско Специјално тужилаштво провериће наводе сведока сарадника у случају "државни удар"© Antonio Ahel/ATAImages

Специјално државно тужилаштво Црне Горе провериће тврдње Мирка Велимировића, сведока сарадника у случају "државни удар", који је за портал Ин4с казао да је у том случају лажно сведочио, пренео је Радио слободна Европа.

Проверу Велимировићевих навода тужилаштво ће спровести, по службеној дужности, у оквиру кривичног предмета којим се већ утврђује начин вођења и одлучивања у поступку "државни удар", наводи се у саопштењу Специјалног државног тужилаштва.

У интервјуу Велимировић је казао да су га на лажно сведочење уценом наговорили тадашњи тужиоци у том случају Милорад Катнић и Саша Чађеновић.

Рекао је и да оружје намењено за "државни удар" о којем је сведочио на суду није постојало.

У случају познатом као "државни удар", Виши суд је 2019. неправоснажно осудио укупно 14 српских, руских и црногорских држављана, јер су на дан парламентарних избора 16. октобра 2016. припремали насилно рушење власти, као и стварање криминалне организације за спровођења терористичких аката.

Апелациони суд укинуо је у фебруару 2021. године осуђујућу пресуду Вишег суда и случај вратио на поново суђење.

У фебруару 2022. разрешен је специјални државни тужилац Миливоје Катнић, а тужилац који је заступао оптужницу, Саша Чађеновић, ухапшен је у децембру те године због сумњи да је сарађивао са кавачким криминалним кланом.

image