Србија и Балкан

Вучић: Од Србије траже признање независности "Косова", одрицање од Републике Српске, санкције Русији

Србија трпи три притиска, саопштио је председник земље и напоменуо да Приштина неће променити одлуку о динару, те да ће Београд морати да нађе алтернативна решења за исплату примања српском народу
Вучић: Од Србије траже признање независности "Косова", одрицање од Републике Српске, санкције Русији© TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Председник Србије Александар Вучић упозорио је да Запад од Србије тражи три ствари: да призна независност "Косова" и одрекне се Републике Српске, уведе санкције Руској Федерацији и заузме антикинески став, и довођење марионетског режима на власт у Србији.

Вучић је најпре рекао да се ситуација на Косову и Метохији по питању динара никако се није побољшала, упркос покушајима међународних представника да помогну.

"Не постоје назнаке да ће одлуке бити промењене. Ми ћемо у наредном периоду бити приморани да доносимо различите одлуке којима ћемо се сналазити или проналазити алтернативна решења за исплату плата и пензија нашем народу", рекао је Вучић.

"Сасвим је јасно да се по том питању никоме не жури. Тај притисак на Албанце неће бити већи", оценио је Вучић.

Како је казао, од Србије се ужурбано и са много страсти тражи де факто и де јуре признање Косова и Метохије и одрицање од Републике Српске.

"Ствари у Украјини не иду онако лако како су многи на западу мислили у њихову корист, и Руси су ти који на фронту имају иницијативу", рекао је председник Србије указујући да због тога расте притисак на Београд по питању КиМ.

Важно је да се покрије тема Косова што пре, зато ће притисци на Србију расти, док притисци на Куртија неће постојати, додаје Вучић.

"Притисак на Куртија постојаће само до те мере да он не доведе до тога да Србија не може другачије да се понаша него да интервенише, што би довело до већих сукоба, које Запад не жели, као што ни ми не желимо", рекао је Вучић.

Увођење санкција Русији и деловање против економских успеха Кине, такође је захтев за Србију.

"Могли сте да видите сваки пут ако се догоди једна декларација, на чему ће инсистирати домаћи медији, изаћи ће са својом изјавом да ће Србија трпети последице што се није прикључила санкцијама Руској Федерацији. Они желе враћање старог марионетског режима", каже Вучић.

Политички фактори које неко жели да види на власти управо се овако понашају, упозорава Вучић.

"Они би признали Косово и то не крију, они су за увођење санкција Русији и они са одушевљењем прихватају, не би ли постали режим, да буду марионете", каже Вучић.

Упозорава да Запад хоће враћање марионетског режима који би прихватио све захтеве.

"Зато се повећавају притисци на Србију преко институција, организација, агенција,  медија, са циљем криминализације руководства Србије, дехуманизације Србије и демонизације", рекао је он.

Како каже, на исти начин се понаша и цивилно друштво.

"Стална демонизација Србије због тобоже недемократских односно аутократских тенденција. Када о томе говорим, имате поделу на два дела - избори недемократски без иједног доказа, а друго је тобоже лоше стање у медијима, јер ће као и на политичкој сцени стање бити добро тек када се поставе снаге које ће у потпуности да им служе по сва ова три циља", рекао је Вучић.

У понедељак одлука о мандатару, препоруке ОДИХР-а применити одмах

Он је саопштио да је упутио позив за разговоре са представницима изборних листа које су ушле у Скупштину, те да три листе нису прихватиле позив.

"Већ од понедељка теку рокови и време за избор мандатара. Очекујем, пошто до сада нисам чуо, од оних који творе већину да ме обавесте да већину имају и да јавност обавесте ко би требало да буде мандатар за састав нове владе", казао је он. 

Затражио је од владе да одмах анализира препоруке ОДИХР-а и да крене у њихову реализацију одмах, свих 25 препорука.

Додао је да препоручује као председник државе, о чему је разговарао са представницима СНС-а, да буду одржани избори у Београду, да "демократију негују због себе".

"Да нам се не понови 2008. година и нелегитимно формирање власти, народ би рекао, то је био чист лоповлук када су демократе и социјалисти формирали власт", каже Вучић.

Поручује да то више не сме да се понови, јер "боље и да изгубите него да учествујемо у крађи избора као 2008. године", те да је зато његова молба и савет да се опет иде на изборе у главном граду Србије.

Сматра да није одговорно понашање представника листе "Ми – Глас из народа" због тога што не жели да се приклони ни власти ни прозападној опозицији у Београду.

На питање да ли ће кошаркаш Дејан Бодирога бити кандидат прозападне опозиције за градоначелника Београда на новим изборима, Вучић каже: "Добро, биће добра утакмица".

Најавио је да ће у наредних седам дана повући потезе о Покрету за народ и државу и да ће позвати велики број људи који разумеју тешку позицију Србије. "То није уједињавање око министарских функција и посланичких места", рекао је он.

Како каже, то је уједињавање око будућности Србије. Остаје питање на који начин ће СНС ићи на наредне изборе.

image
VV inauguration
banner