Србија и Балкан

Додик: Данашњи датум није Дан државности БИХ

Председник Републике Српске коментарисао је обележавање "лажног" празника у БиХ
Додик: Данашњи датум није Дан државности БИХ© FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Данашњи дан није Дан државности Босне и Херцеговине, истиче председник републике Српске Милорад Додик и додаје да датум 25. новембар то не би могао бити чак ни својом симболиком, а ни да су сви у БиХ (као што нису) пристали да га тако обележавају.

"Ако нема АВНОЈ-а, онда нема ни Земаљског антифашистичког већа народног ослобођења Босне и Херцеговине на који се политичко Сарајево годинама позива", поручио је Додик за СРНУ.

Председник Српске подсетио је да је српски народ у антифашистичкој борби поднео највеће жртве и навео да је некима стало да доказују антифашистичку прошлост свог народа која је и те како била, и јесте упитна.

"Неподношљиво је да потомци оних који су били припадници ханџар дивизије, попут Бакира Изетбеговића, 'хрватско цвијеће' како су их звали, данас говоре о ЗАВНОБиХ-у и антифашистичкој прошлости свог народа. Обојица деда су ми били у партизанском покрету али не негујем антифашистичке вредности, као хиљаде српских породица које су потомци жртава фашизма", нагласио је Додик.

У том "антифашизму по сарајевском моделу" Република Српска не може и неће учествовати, поручује Додик.

"Бошњачки члан Председништва Денис Бећировић синоћ је говорио о обнови босанске државности, а ја га питам кад је она постојала да би се обнављала, и да ли је ЗАВНОБиХ био изолован догађај од АВНОЈ-а којим је настала држава која је деведесетих година прошлог века нестала" упитао је Додик.

Прво заседање ЗАВНОБиХ одржано је у ноћи 25. на 26. новембар 1943, уочи Другог заседања АВНОЈ-а у Јајцу које се у послератној Југославији прослављало као Дан Републике.

У Федерацији БиХ 25. новембар обележава се као Дан државности БиХ.

image
VV inauguration
banner