Србија и Балкан

Османи расписала локалне изборе у само две од четири општине на северу КиМ

Могуће је да приштинска власт упражњена одборничка места жели да попуни кандидатима са албанских листа које су учестовале на претходним изборима
Османи расписала локалне изборе у само две од четири општине на северу КиМ© Зоран Шапоњић

Председница тзв. Косова Вјоса Османи расписала је за 25. децембар изборе за локалне одборнике у две општине на северу КиМ - Звечану и Лепосавићу.

Ови избори биће одржани седам дана после избора за градоначелнике све четири општине на северу Косова. 

Иако су после одлуке Срба да напусте све косовске институције, све четири општине на северу КиМ остале без локалне влати, избори су сада расписани само у две локалне самоуправе, али не и у Северној Митровици и Зубином Потоку. 

За сада нема објашњења зашто је то учињено.

Могуће је да приштинска власт упражњена одборничка места жели да попуни кандидатима са албанских листа које су учестовале на претходним изборима.

Ако се то деси, у Северној Митровици и Зубином Потоку, у којима је више од 90 одсто грађана српске националности, у локалним скупштинама седеће само Албанци који су на претходним изборима освојили миноран број гласова. 

Иначе, данас у 16 часова истиче рок за пријаву кандидата за градоначелнике на ванредним изборима који ће у четири општине на северу Косова и Метохије бити одржани 18. децембра.

Како је саопштено из Централне изборне комисије тзв. Косова за учешће на изборима до сада су пријављена три политичка субјекта, а представници Српске листе неће учествовати у изборима.

Након што је Приштина најавила да ће кажњавати све који возе аутомобиле са српским таблицама, Срби су напустили косовске институције, тако да су четири општине на северу остале без руководства.

image