Србија и Балкан

Антрополог из Приштине: Влада "Косова" не сме да додели СПЦ статус који има Света Гора

Влада "Косова" није поштовала одлуку Уставног суда из 2016. године, али јуче је та ствар окончана што је урађено у нади да ће бити ближе пријему у Савет Европе, сматра Арсим Каноли и додаје да СПЦ никако не би смела да добије аутономију какву има Света Гора
Антрополог из Приштине: Влада "Косова" не сме да додели СПЦ статус који има Света Гораwww.globallookpress.com © Russell Gordon / DanitaDelimont

Влада тзв. Косова наложила је јуче Катастарској агенцији Косова да спроведе пресуду Уставног суда о земљишту манастира Дечани, а они који се баве културним наслеђем сматрају да би мимо судске и политичке одлуке, та акција требало да релаксира однос између Владе и Српске православне цркве.

Аналитичар Саљи Шоши, говорећи о случају земљишта манастира Високи Дечани, казао је да врата манастира треба да буду отворена за све, док верско свештенство треба да буде поштеђено изјава и политичке пропаганде.

Управо је Шоши често био гласан о српској пропаганди на рачун манастира Дечане, а јуче је навео да Влада Косова нема другог начина него да примени одлуку Уставног суда.

Према његовим речима, процес до одлуке Уставног суда је у великој мери сложен, а можда и проблематичан, с обзиром на временски контекст од 1997. године, када локална заједница није била укључена у доношење одлука.

"Дакле, одлуку је донео Милошевићев режим. Због тога је требало доста времена до имплементације и наравно локална заједница има своје бриге око тога", рекао је.

Додаје да је реч о имовини која је "припадала предузећима" у време када је "Косово било аутономна покрајина".

"У сваком случају, ово је већ готова ствар и хајде да ово видимо као нову прилику за изградњу новог односа између манастира Дечани и локалне заједнице", рекао је Шоши.

У искривљивању историје Шоши одлази корак даље наводећи да је Манастир Дечани изузетна вредност "културног наслеђа Косова".

Антрополог Арсим Каноли напомиње да се може десити да ова влада да Српској православној цркви неку врсту суверенитета попут оног који има Света Гора у замену за чланство у Унеску што, како истиче, никако не би смело да се деси, преноси "Коха".

Влада "Косова" није поштовала одлуку Уставног суда из 2016. године, али јуче је та ствар окончана што је, како наводе, урађено, као наводи, у име процеса за чланство у Савету Европе.

По његовом мишљењу, ствари би требало да крену у позитивном правцу.

"Доноси се одлука која се не поклапа са свом буком и популизмом који су ови владини званичници увек правили. Друго, уставност политичке размене је отворено утврђена: Манастир Дечани за чланство у Савету Европе. То показује да постоји погодба са Уставом", рекао је он.

У том контексту, додаје да то у стварности много говори о озбиљности "државе" која поштује Уставни суд само у случају услуга.

image