Србија и Балкан

Шеф мисије Еулекс на КиМ о укњижењу имовине Високих Дечана: Тешка и закаснела одлука

Због неспровођења одлуке суда, међународна заједница је више пута критиковала Приштину
Шеф мисије Еулекс на КиМ о укњижењу имовине Високих Дечана: Тешка и закаснела одлука© Pierre Crom/Getty Images

Шеф мисије Еулекс на КиМ Ђовани Пјетро Барбано поздравио је данас одлуку привремених приштинских институција да се у Катастарској агенцији у Приштини укњижи имовина манастира Високи Дечани.

"Поздрављам давно закаснело спровођење пресуде Уставног суда у случају манастира Дечани. Правна сигурност камен је темељац владавине права", написао је Барбано на Иксу.

Такозвани уставни суд у Приштини донео је 2016. године одлуку да општина Дечани врати манастиру Високи Дечани 24 хектара земље и шуме, али она још увек није спроведена, јер локалне власти у Дечанима одбијају да упишу земљиште у катастар уз образложење да та имовина припада друштвеним предузећима "Апико" и "Илириа".

Због неспровођења одлуке суда, међународна заједница је више пута критиковала Приштину.

Специјални амерички изасланик за Западни Балкан Габријела Ескобар рекао је , после сусрета са председницом тзв. Косова Вјосом Османи, да поздравља одлуку Владе тзв. Косова која је произашла из одлуке Уставног суда Косова.

"Желим да напоменем да је данашња одлука за манастир (Високи Дечани) веома важна, била је тешка, али неопходна. Захваљујемо институцијама на овом кораку", рекао је Ескобар.

Приштина је на данашњој седници затражила од "Катастарске агенције Косова" да примени одлуку Уставног суда о власништву над земљиштем манастира Високи Дечани.

image
VV inauguration
banner