Србија и Балкан

Роде: Без враћања имовине Дечанима нема чланства Приштине у Савету Европе

Привремене приштинске институције одбијају да спроведу одлуку уставног суда у Приштини из 2016. године, према којој морају да као власништво манастира Високи Дечани упишу око 24 хектара земље у околини манастира
Роде: Без враћања имовине Дечанима нема чланства Приштине у Савету ЕвропеGetty © Pierre Crom/Getty Images

Амбасадор Немачке у Приштини Јорн Роде изјавио је да без поштовања одлука Уставног суда о имовини манастира Високи Дечани "Косово" не може постати чланица Савета Европе.

"Јавно смо изјавили да је Савет Европе организација владавине права и неспровођење пресуде вашег Уставног суда је јасно кршење владавине права и није најбољи начин да се овај циљ постигне што је пре могуће", рекао је Роде.

Он је казао да је "Косово" демократска држава и додао да у "демократској држави постоји гаранта устава, а то је Уставни суд, а и да је тај суд донео правоснажну одлуку коју треба спровести".

"Дозволите ми да поновим да желимо да Косово постане чланица Савета Европе јер постоји велика симпатија да Косово постане чланица, али сада је на Косову да уради свој део на путу ка чланству у Савету Европе и не желим да понављам позиве свих међународних организација или влада, али се случај манастира Дечани мора спровести", истакао је немачки амбасадор.

Привремене приштинске институције одбијају да спроведу одлуку уставног суда у Приштини из 2016. године, према којој морају да као власништво манастира Високи Дечани упишу око 24 хектара земље у околини манастира.

Манастир Високи Дечани је, одлуком Комитета за светску баштину Унеска, стављен на списак угрожених споменика, а налази се и на листи најугроженијих локалитета културног наслеђа у Европи коју је сачинила паневропска федерација за очување културног наслеђа "Европа ностра".

Манастир је више пута био изложен директним нападима екстремних Албанаца. Високи Дечани су под непрекидном заштитом међународних снага Кфора и једини су верски објекат и споменик Унеска у Европи под војном заштитом.

image