Србија и Балкан

Ђукановић за РТ Балкан: Избори у Русији протичу добро

Владимир Ђукановић није желео да коментарише изјаву лидера Покрета слободних грађана Павла Грбовића, који је рекао да "делегација Србије присуством даје легитимитет да се процес који се тренутно одвија у Русији назове изборима"
Ђукановић за РТ Балкан: Избори у Русији протичу добро© Antonio Ahel/ATAImages

У Русији су данас почели председнички избори, а члан званичне посматрачке делегације Народне скупштине Републике Србије Владимир Ђукановић изјавио је за РТ Балкан да први изборни дан протиче добро. 

Он је навео да на изборима нису забележени никакви проблеми, да грађани излазе на бирачка места и остварују своје гласачко право.

Ђукановић није желео да коментарише изјаву лидера Покрета слободних грађана Павла Грбовића, који је за "Радио Слободна Европа" рекао да "делегација Србије својим присуством даје легитимитет да се процес који се тренутно одвија у Русији назове изборима", и кратко поручио да "не коментарише изјаве особа које су полтронски настројене према одређеним западним амбасадорима".

Он је за "Спутњик" казао да има шта да се научи од Руса по питању функционисања изборног система.

"Већ смо трећи дан овде као делегација српског парламента која има улогу посматрача на изборима. Већ смо почели да обилазимо бирачка места и све што смо до сада видели је добро - људи излазе, а избори трају до недеље… Има и занимљивих ствари које бисмо и ми могли да применимо у нашем систему", објаснио је Ђукановић.

Он је напоменуо да му се посебно допало што постоји електронски бирачки списак.

"Сви имају на бирачком месту електронски бирачки списак и тачно можете да видите колико је људи изашло и у сваком моменту водите евиденцију о излазности. Допао ми се и начин гласања јер може да се гласа и на 'стари' начин, дакле на папирићима, а и електронски. Једноставно, лични документ ставите на машину, изађу понуђени кандидати, ви штиклирате за кога хоћете да гласате, то јест вашег фаворита, и то је то. Дакле, занимљив форма, и то бисмо и ми могли да применимо тако да би то анулирало сваку сумњу у изборни процес", додао је Ђукановић.

Избори у Русији трајаће до 17. марта, а на бирачка места послато је више од 333.000 посматрача. 

У Русији право гласа има око 110 милиона грађана, а резултати председничких избора требало би да буду објављени најкасније до 28. марта.

Све најновије вести о изборима у Русији пратите уживо у блогу РТ Балкан.

image