Србија и Балкан

"Давање легитимитета Путину": Зашто су РСЕ и Грбовић незадовољни српским посматрачима руских избора

Лидер Покрета слободних грађана и посланик Павле Грбовић, оценио је да делегација Србије присуством даје легитимитет да се "процес који се тренутно одвија у Русији назове изборима"
"Давање легитимитета Путину": Зашто су РСЕ и Грбовић незадовољни српским посматрачима руских избора© Tanjug/AP Photo

У Русији су данас почели председнички избори који ће трајати до 17. марта, а међу посматрачима је и званична делегација Народне скупштине Републике Србије коју предводи народни посланик Милимир Вујадиновић.

Лидер Покрета слободних грађана и посланик Павле Грбовић, оценио је за "Радио слободна Европа" да делегација Србије присуством даје легитимитет да се "процес који се тренутно одвија у Русији назове изборима".

"Оно што је политички још горе јесте што власт у Србији нашу земљу и даље сврстава у круг оних земаља које подржавају аутократски режим Владимира Путина", додао је Грбовић.

Према његовој оцени, Србија оваквим потезима сама себи затвара врата да постане део породице најразвијенијих европских држава.

Опозициона коалиција Србија против насиља, како је казао Грбовић, није била обавештена о слању парламентарне делегације у Русију.

"Никоме није јасно на који начин и ко је био надлежан да делегира управо те људе и да уопште донесе одлуку да ли ће Србија послати своју делегацију. Ми бисмо свакако били против те одлуке, али нисмо чак били ни у позицији да о томе разматрамо, а камоли да гласамо", додао је Грбовић.

Из "Радио Слободна Европа" пожалили су се да документ којим се републички посланици упућују у Русију да посматрају председничке изборе није доступан на сајту Скупштине Србије, а да из те институције нису добили одговор.

Они су даље навели да позив да прате гласање Русија није упутила државама које сматра "непријатељским" – односно онима које су јој увеле санкције или прекинуле дипломатске односе.

"Парламентарна делегација Србије се, према подацима руске изборне комисије, тако сврстала уз савезнице Кремља из бившег Совјетског Савеза попут Белорусије, као и Венецуелу, Зимбабве, Бангладеш и још неколико земаља Африке и Азије", додаје РСЕ.

image