Србија и Балкан

Пацка за Приштину из ЕП: Приштина није испунила услове за нормализацију односа са Београдом

Известилац Европског парламента (ЕП) за тзв. Косово Виола фон Крамон напоменула је да оно "мора да буде признато као независна држава да би се придружило ЕУ", додајући да пет земаља чланица не признаје његову независност
Пацка за Приштину из ЕП: Приштина није испунила услове за нормализацију односа са Београдом© FOTO TANJUG/ STR

Влади Косова недостаје политичка воља за напредак у европским интеграцијама, оценила је известилац Европског парламента (ЕП) за тзв. Косово Виола фон Крамон и истакла да је за напредак у том процесу неопходна нормализација односа са Србијом и успешан завршетак дијалога, али да Приштина није испунила све услове и критеријуме, преноси бугарска новинска агенција БТА.

"Влади Косова недостаје политичка воља за напредак у европским интеграцијама земље. Кабинет је поднео захтев за чланство у Савету Европе и ЕУ, али потребни кораци за напредак по овим апликацијама нису направљени. Они кажу да желе да постану чланице НАТО-а, ЕУ, Савета Европе, али ако неко познаје правила клуба, мора да игра по тим правилима уместо да их крши", истакла је за БТА известилац Европског парламента (ЕП) за Косово Виола фон Крамон за БТА.

Истакла је да влада тзв. Косова тренутно нимало не олакшава живот грађанима, што, како каже, шаље веома помешане сигнале. Међународни партнери су уморни од нечињења Приштине, што је довело до увођења казнених мера од стране ЕУ прошле године, указује.

Напоменула је да тзв. Косово "мора да буде признато као независна држава да би се придружило ЕУ", додајући да пет земаља чланица не признаје његову независност.

"Сви се слажу да је за нормализацију односа Београда и Приштине потребан успешан завршетак дијалога. Свима би било много лакше да Косово каже да је испунило све услове и критеријуме, тада ће ЕУ и међународни партнери извршити огроман притисак на Србију да испуни свој део посла. Међутим, Косово то не чини, што председнику Србије Александру Вучићу изузетно олакшава да каже да нема смисла да улаже политички капитал ако нема интереса за напредак Косова", рекла је Фон Крамон.

Она је прокоментарисала и одлуку Централне банке Републике Косово да од 1. фебруара готовинске трансакције морају да буду у еврима и указала да је споран начин на који је Приштина покушала да спроведе ту одлуку.

"Косово као суверена држава има право да одлучује коју ће валуту користити, али је проблематичан начин на који је покушала да спроведе ту одлуку. О тој одлуци нису обавестили људе који би били погођени, нису ширили информације на српском језику о одлуци, а консултације нису одржане. Све је то било против интереса обичних људи", навела је Фон Крамон.

Поручила је да се сви у ЕУ и Вашингтону питају зашто Приштина то ради, додајући да циљају на обичне људе из српске мањине.

"Када је Косово прогласило независност, било је јасно да је реч о мултиетничкој земљи и друштву и да су потребни механизми да се то мултиетничко друштво заштити. Међутим, владајућој странци и њеним присталицама то сада није важно", уаказала је Фон Крамон.

Сматра да је могуће да тзв. Косово напредује ка ЕУ, али само са владом која ради у интересу људи на КиМ како би се постигао тај циљ.

"Тренутна реалност је другачија и прилично разочаравајућа", оценила је она указујући да ниједан од механизама ЕУ за решавање криза на КиМ до сада није био довољно ефикасан, али да би наметање рестриктивних мера које директно утичу на грађане било неправедно.

image