Србија и Балкан

Ескобар: Нисам убедио Куртија да промени одлуку о динару на Космету

Специјални изасланик САД је признао да премијера тзв. Косова није успео да обавеже на решавање проблема са укидањем српске валуте у јужној српској покрајини
Ескобар: Нисам убедио Куртија да промени одлуку о динару на КосметуGetty © Erkin Keci/Anadolu

Специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар изјавио је да није успео да убеди Аљбина Куртија да промени одлуку о забрани употребе динара на Косову и Метохији.

"Потребно је нам је решење. Зато сам питао премијера да суспендује одлуку док ми, заједно са Европском унијом, САД и Косовом, радимо на дугорочном решењу које би одговорило на ваше потребе. То подразумева електронске трансфере у еврима кроз систем Косова. Али, сада, морамо нешто хитно да урадимо. Нажалост, нисам успео да га обавежем на то", рекао је Ескобар у интервјуу за Радио Слободна Европа.

Влада у Приштини је раније данас саопштила да је Курти у разговору са Ескобаром рекао да уредба централне банке о укидању платног промета у динарима, представља "одлуку независне и професионалне институције", и понудио "сарадњу" у брзом решавању свих проблема који спадају у надлежност владе.

Специјални изасланик САД је јуче, након састанка са Куртијем поручио да је питање употребе динара ургентно хуманитарно питање, које мора одмах да се реши.

image
VV inauguration
banner