Србија и Балкан

Вучић о Генералштабу: Поправљање српско-америчких односа, али без заборављања онога што се догодило

Председник Србје Александар Вучић присуствовао је у Инђији церемонији полагања камена темељца за изградњу нове фабрике јапанске компаније ЈФЕ "Шоји Србија"
Вучић о Генералштабу: Поправљање српско-америчких односа, али без заборављања онога што се догодило© Tanjug/VLADIMIR ŠPORČIĆ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је делимично упућен у пројекат ревитализације простора Генералштаба који је оштећен у НАТО агресији 1999. године, али и да је веома срећан што ће се коначно решити "тај проблем у центру града". Председник Вучић је казао да ће у оквиру пројекта на том простору бити постављена и нека врста музеја, како музеја жртава, тако и свега онога што се ту дешавало.

"Да покажемо људима шта се ту догодило, да нико ништа од свега тога не крије, али да развијамо даље Београд и нашу земљу са великим и веома значајним инвестицијама", истакао је председник, одговарајући на питање да ли је изабран партнер за ревитализацију простора Генералштаба без тендера и јавне расправе.

Имајући у виду какво је стање тог простора данас, председник је истакао да ће свако ко буде видео како је планирано да тај простор изгледа бити одушевљен.

"Надам се само да ћемо имати довољно времена да преместимо Министарство одбране и Генералштаб. После тога да обновимо велелепну зграду Седмог пука, која гледа према Мањежу. То су велики резултати, велике инвестиције. Београд у наредних две године треба да добије велике светске хотеле и да постаје светска метропола. А све ће бити апсолутно транспарентно, нико не жели ништа да крије", рекао је Вучић.

Истакао је да ће ревитализација простора Генералштаба значити и у поправљању српско-америчких односа, али, како је рекао "без заборављања онога што се догодило".

Што се тиче пројекта ревитализације простора Генералштаба, рекао је да је делимично упућен и да је веома срећан што ће решити проблем који постоји у центру града.

"Ми ћемо ту да поставимо неку врсту музеја жртава, и свега онога што се ту дешавало и што данас ту уопште не постоји. Да покажемо људима шта се ту све догодило. Да нико ништа од тога не крије, али и да развијамо нашу земљу са новим и значајним инвестицијама", рекао је он.

Нема никаквих договора у вези са динаром на КиМ

Одговарајући на питања новинара о забрани динара на Космету, председник Вучић је рекао да ту нема никаквог договора.

"По питању динара, нема никаквог договора. Ви тражите да се ми договоримо да укинемо сопствену валуту на сопственој територији, не, нећемо и не можемо. Ми ћемо да нађемо начина како да нашем народу допремимо новац, мучићемо се, и наш народ, мучићемо се сви заједно, али нећете моћи да кажете да смо то договорили", истакао је председник.

"Чекам их само да видим ово око Савета Европе, а тада ће морати да се суоче са тим што ћу целом свету да обелоданим како и на које све начине су лагали и обмањивали Србију и шта су све радили против Србије, не ови из Приштине, већ ови западњаци који су се представили као поштени брокери и поштени посредници", рекао је он.

Поводом предстојеће расправе у Савету Европе у вези са пријемом у чланство тзв. Косова, Вучић је казао да ће "бити интересантно", али да ће у петак када се врати из Брисела говорити о свему.

"О много чему. Тада ћу износити податке о различитим стварима многи ће бити изненађени. И из области корупције и криминала, али и европских интеграција, ситуације у односнима са Приштином, о свему што се догађа у Републици Српској, БиХ, а тиче се српског народа. Припремам се за петак", рекао је председник Вучић. 

Вучић најавио састанак са Додиком и патријархом

Председник Александар Вучић најавио је у разговору са новинарима у Инђији да ће данас имати важан неформални састанак и разговор са председником Републике Српске Милорадом Додиком поводом различитих догађаја и наговештаја догађаја у наредном периоду у целом региону, као и да ће у среду или четвртак ићи у Брисел.

"Верујем да ће нам се у неком тренутку у неформалном делу прикључити и патријарх српски господин Порфирије", рекао је Вучић.

Нагласио је да ће бити много важних састанака.

"У четвртак, мислим, среду или четвртак, ваљда идемо у Брисел. Имамо тај самит за нуклеарну енергију, биће много европских и светских лидера, сви европски званичници, тако да ће то бити прилика за додатно значајне састанке за све нас", рекао је Вучић.

На питање да прокоментарише писања "Слободне Босне" да је "спреман да капитулира", Вучић је одговорио да "нема посебан коментар" и да може само да каже да они нису пажљиво слушали оно шта је говорио, те да је по питању "Косова", "суштина у томе да предаје неће бити".

"А ако нешто на силу хоће до спроведу, за то неће добити 'зелено светло' од Београда. То је резултат површности нечега што нису пажљиво слушали", рекао је Вучић.

Фабрика велике и угледне јапанске компаније

Председник Вучић је присуствовао у Инђији церемонији полагања камена темељца за изградњу нове фабрике јапанске компаније ЈФЕ "Шоји Србија" вредности око 50 милиона евра, у којој ће бити запослено између 100 и 150 људи.

Реч је о фабрици велике и угледне јапанске компаније која је одлучила да прву фабрику у Европи изгради управо у Србији, у Инђији. Производња би требало да почне 2025. године.

Председник Вучић је рекао да је данас посебно срећан.

"Ово је за нас много важно и то нисам само ја рекао, већ и јапански амбасадор", нагласио је Вучић, додајући да је ова компанија веома важна у том ланцу снабдевања.

Он је рекао да му је амбасадор Јапана у Србији рекао да је ова инвестиција важнија чак и од неких других, наизглед већих јапанских инвестиција, јер ова јапанска инвестиција довешће и нове инвеститоре из те земље.

Како је рекао овде ће бити запослено око 100 и 150 људи.

"Ми смо спремни да све што вам буде потребно, да вам увек изађемо у сусрет. Не сме да се догоди да имате било какав проблем у нашој земљи. Готово 50 посто више људи данас је запослено у Инђији више него што је то било пре осам година", рекао је председник.

"Ја сам у Јапану, пре 14 година, приликом посете, много тога научио. Изузетно се радујем доласку сваке јапанске компаније у нашу земљу", додао је Вучић.

Он је истакао да је Србија у односу на 2020. годину 20 пута увећала извоз, али да то треба да буде више.

Председник је још једном захвалио на "огромном труду да се Токио приближи Београду".

Он се захвалио извршном директору компаније Кобајашију, али и јапанском амбасадору који здушно ради на томе да Токио приближи Београду.

"Ово је само почетак, који ће довести још других", нагласио је Вучић.

Он је након званичног обраћања рекао окупљеним новинарима да је поносан на чињеницу да настављамо да доводимо инвеститоре из целог света.

"Ми данас имамо 20 пута извоз већи у односу пре 10 година у Јапан. Имамо више од 9.000 људи запослено у Инђији", истакао је.

На почетку свечане церемоније, извршни директор компаније Јошицугу Кобајаши изразио је наду да ће фабрика у Инђији унапредити успешно пословање корпорације.

"Успели да покренемо изградњу наше фабрике данас, желимо да почнемо са производњом почетком 2025. године, нагласио је извршни потпредседник ЈФЕ "Шоји Србија".

Он је рекао да је имао прилику пре почетка церемоније да разговора са председником Вучићем, те да је уверен да ће добити подршку од Владе и народа Србије.

"Уверени смо да ће наша нова фабрика и наше најновије технологије допринети аутомобилској и електронској индустрији у Србији и Европи", нагласио је он.

Амбасадор Јапана у Београду Акира Имамура обратио се присутнима рекавши да се прво производно постројење у Европи отвара у Србији, који је том приликом захвалио председнику Вучићу и Влади Србије.

"Амбасада Јапана је активно помагала реформске напоре Србије у евроинтеграцијама", додао је амбасадор и рекао да се нада да ће изградња фабрике ићи по плану.

Председник Вучић, директор фабрике Јошицугу Кобајаши и јапански амбасадор Акира Имамура обојили су око лутке из 17. века, која је симбол истрајности и среће.

Боји се једно око за остварење жеље, а друго кад се жеља оствари, симболизује прогрес и дуготрајни просперитет.

image