Србија и Балкан

Годину дана Охридског (не)споразума: Блинкен и Борељ траже хитну примену

Александар Вулин, доскорашњи директор БИА и оснивач Покрета социјалиста, реаговао је на изјаву Бореља и рекао да "охридски папир" Београд обавезује колико и ЕУ да поштује Резолуцију 1244 или Бриселски споразум – баш нимало
Годину дана Охридског (не)споразума: Блинкен и Борељ траже хитну применуGetty © Thierry Monasse

Годину дана откако је дијалог за нормализацију односа Србије и такозваног Косова 18. марта резултирао споразумом у Охриду у Северној Македонији, шефови дипломатија Европске уније и САД затражили су од лидера у Приштини и Београду да спроведу своје обавезе, пише "Албанијан пост".

Упркос најави из Европске уније и жељи премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, председник Србије Александар Вучић није потписао Охридски споразум. Годину дана касније, како се наводи, постоје политичке тензије и практичне препреке у његовом спровођењу.

На годишњицу "историјског споразума" између Србије и такозваног Косова, високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ затражио је од страна да смање напетости и да без одлагања почну да примењују споразум. Ово је "последњи тренутак", додао је, да обе стране прекину "зачарани круг криза и уђу у нову еру у Европи."

"Недостатак спровођења не само да угрожава европске интеграције, већ штети њиховој репутацији као кредибилних партнера", нагласио је Борељ, тражећи од лидера у Београду и Приштини да хитно спроведу овај споразум, посебно у светлу нове геополитичке реалности, након почетка конфликта у Украјини.

"Очекујемо да лидери Косова и Србије покажу одговорност, визију и лидерство, тако што ће остварити напредак у спровођењу без даљих одлагања. Ово прилику не треба пропустити. ЕУ је и даље спремна да помогне 'Косову' и Србији на сваком кораку, али они морају да предузму кораке", изјавио је шеф дипломатије ЕУ.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен затражио је од Косова и Србије да спроведу све договоре постигнуте уз посредовање ЕУ, позивајући обе стране да допринесу стварању атмосфере помирења.

"Морамо видети напоре у доброј вери и конструктивне напоре обе стране да стабилизујемо међусобне односе. Треба задржати напетости на ниском нивоу, повећати координацију и транспарентност са међународним партнерима и спровести све обавезе", нагласио је шеф америчке дипломатије.

Недавни догађаји показали су да нема напретка ка нормализацији односа под окриљем ЕУ.

У вртлогу актуелних дешавања, у годишњем извештају о процени глобалних претњи током 2024. године, амерички обавештајци упозоравају на повећање нивоа ризика од ескалације насиља на Западном Балкану.

Како додају америчке службе, "националистички лидери ће вероватно погоршати тензије како би стекли политичке предности, а спољни актери ће искористити етничке разлике да повећају свој регионални утицај или да ометају ширу интеграцију Западног Балкана у ЕУ или у евроатлантске институције".

Међутим, прозор за нормализацију односа Приштине и Београда ускоро би се могао затворити, отварајући могућност за насиље, посебно зато што ће избори за Европски парламент (ЕП) у јуну и председнички избори у САД у новембру 2024. смањити изгледе за постизање мировног споразума.

Доскорашњи директор БИА и оснивач Покрета социјалиста реаговао је на изјаву Бореља: "Охридски папир Београд обавезује колико и ЕУ да поштује Резолуцију 1244 или Бриселски споразум – ни мало."

"Борељ се није сетио да изрази бар лажно саучешће жртвама мартовског погрома, али се сетио да тражи да се спроведе папир из Охрида који Београд не обавезује. Охридски папир Београд обавезује колико и Европску унију да поштује Резолуцију 1244 или Бриселски споразум – баш нимало", рекао је Вулин.

"Србија мора да престане да се доказује Европској унији, они су лагали нас, не ми њих, ЕУ треба да докаже да њихова реч нешто вреди. До тада, лажите Украјину да је добро да наставе са ратом и да ће европска деца гинути уместо украјинске. Лажите Украјину или неког ко вас мање познаје, нас више не можете", поручио је доскорашњи директор БИА и оснивач Покрета социјалиста Александар Вулин, реагујући на изјаву високог представника Европске уније за спољну политику и безбедност Жозепа Бореља.

image