Србија и Балкан

Нова рунда дијалога у Бриселу: Разговори о забрани употребе динара и формирању ЗСО

Портпарол Европске комисије Петер Стано рекао је и да ће се током састанка разговарати и о другим хитним питањима, пре свега о примени тзв. Охридског споразума
Нова рунда дијалога у Бриселу: Разговори о забрани употребе динара и формирању ЗСОGetty © Photo by Thierry Monasse/Getty Images

У Бриселу ће данас бити одржан састанак у оквиру дијалога Београда и Приштине на нивоу главних преговарача, током којег се очекује да ће се разговарати о одлуци такозване Централне банке Косова (ЦБК) о забрани употребе динара, али и о другим питањима у оквиру дијалога.

Делегацију Београда предводиће директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић, који је најавио да ће током разговора на техничком нивоу бити речи о свим питањима важним за деескалацију ситуације, укључујући формирање Заједнице српских општина, али и забрану употребе динара на КиМ.

Делегацију Приштине предводиће њен главни преговарач Бесник Бисљими.

Како је недавно рекао портпарол Европске комисије Петер Стано, специјални изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак позвао је главне преговараче у Брисел како би наставили разговори од пре неколико недеља о одлуци тзв. Централне банке Косова у вези с динаром.

Додао је да ће се током састанка разговарати и о другим хитним питањима, пре свега о примени тзв. Охридског споразума.

У Бриселу је крајем фебруара одржан састанак о одлуци тзв. Централне банке Косова којом се забрањује употреба динара, а која је ступила на снагу 1. фебруара.

На том састанку, делегацију Београда предводио је Петар Петковић, а главни преговарач Приштине Бесник Бисљими није дошао, па су приштинску страну представљали само представници ЦБК.

Након што је Бисљими одбио да учествује на састанку јер, како је тада рекао, динар није тема за дијалог, Лајчак је отпутовао за Приштину, а касније је посетио и Београд.

На КиМ је прошле недеље боравио и специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар, који је рекао да се нада да ће влада у Приштини бити флексибилна на тему забране употребе динара на КиМ у данашњим разговорима у Бриселу.

image