Србија и Балкан

Најдужи избори у историји Црне Горе: Прете да засене рат са Јапаном

Дуже од избора у Шавнику једино је трајао рат Црне Горе са Јапаном који је био на снази од 1904. до 2006. јер се нико у Подгорици није сетио да потпише примирје
Најдужи избори у историји Црне Горе: Прете да засене рат са Јапаном© luzitanija - stock.adobe.com/globallook press/Martin Siepmann

Избори у Шавнику, малом месту на северу Црне Горе, расписани су још 2. августа 2022. године. Расписао их је тадашњи председник државе Мило Ђукановић који се данас увелико налази у пензији, промењена је и влада, али власт у Шавнику још није, јер избори још трају.

Гласање је одржано девет пута, а како се ново поклапало са новогодишњим празницима, одустали су од даљег изласка на биралишта.

Демократска партија социјалиста остала је на власти, а њен кадар на челу општине Југослав Јакић понаша се као да се ништа није ни догодило.

Избори у овом месту на обронцима Дурмитора можда би прошли као црногорска објава рата Јапану – у потпуном забораву, да Влада Црне Горе ипак није подсетила да су избори расписани, али никад до краја одржани. 

Политичка ситуација јуче се опет подгрејала јер је заказана седница Скупштине општине на којој је требало да се разреши Општинска изборна комисија.

Седница је, тек што је отворена, прекинута, јер је педесетак присталица коалиције За будућност Шавника ушло у просторије како би спречили састанак који, како кажу, није заказан у складу са законом.

Председник Општине Јакић је позвао полицију, али је она одлучила да нема разлога да реагује.

"Дешава се једно опште безакоње и расуло. Звали смо полицију да пријавимо да су људи упали у службене просторије Скупштине општине. Нико се није појавио, нико није реаговао", рекао је Јакић.

Полиција је изгледа дигла руке од Шавника, али Државна изборна комисија и даље није. Чак 110 пута је до сада позвала актуелну власт да закаже нове изборе.

Мистерија избора у Шавнику

Када су у октобру 2022. одржани локални избори у појединим општинама Црне Горе, ДПС је увелико био у стрмоглавом паду. Могућност да избори не буду одржани истовремено у свим локалним самоуправама, већ само у деловима земље, странка је годинама користила да гласаче сели из општине у општину.

Слично је планирано и на споменутим изборима, али им није пошло за руком јер је Шавник толико мало место да се сви одлично познају.

Зато су опозициони чланови бирачког одбора, када би видели да се на гласању појављују они који су свеже досељени у Шавник, прекидали гласање ломљењем кутија и уништавањем гласачког материјала.

Размере овог изборног инжењеринга постале су очигледне након резултата недавно одржаног пописа. У бирачком списку налази се 1.968 особа, а према попису Шавник има 1.588 становника, међу којима су и они који још немају гласачко право.

Проблем је што бирачки списак по закону не може да се измени док трају избори, а избори још не могу да се окончају на два бирачка места – сали Скупштине општине и кафани Крушевице.

Шавник је политички незанимљиво место, али се ДПС грчевито бори за опстанак на власти у овој општини, јер се након 30 година владавине сада бори за голи политички опстанак.

Имајући у виду да је ово најнеразвијенија општина у земљи, њен буџет поређења ради, 33 пута је мањи од буџета Подгорице, па је мало вероватно да се ико од политичких странака бори за власт из користољубља.

По среди је инат. Због тога нико не жели да попусти у овој изборној игри.

Тачку на овај нушићевски заплет највероватније ће ставити Влада Црне Горе увођењем принудне управе у овом месту, као и у Будви и Андријевици, након чега ће бити заказани нови избори. А тада би могло да постане још занимљивије.

image