Србија и Балкан

Како је Абазовић доскочио Европској унији: У буџету Црне Горе завршило више од 28 милиона евра

Из Подгорице стиже информација да је у овој години издато више од 200 економских пасоша, иако је влада Дритана Абазовића још прошле године је обећала Бриселу да их више неће издавати
Како је Абазовић доскочио Европској унији: У буџету Црне Горе завршило више од 28 милиона евра© A.K./ATAImages

Бивша мањинска влада Дритана Абазовића је од јуна, када су одржани ванредни парламентарни избори, па закључно са октобром, поделила 201 пасош кроз програм економског држављанства, од чега је остварен приход од 20,1 милиона евра.

У првих пет месеци ове године подељено 85 пасоша и приходовано 8,5 милиона, док је са посебног рачуна за развој мање развијених општина, на који се сливао новац од економских пасоша од 2020, мањинска влада 13. јануара ове године пребацила у трезор око 33 милиона, а нових 1,1 милиона је узела два месеца касније, односно 2. марта, саопштено је из Акције за социјалну правду (АСП).

Према саопштењу, то значи да је од почетка ове године приходовано од продаје пасоша 28,6 милиона евра.

У питању је програм економског држављанства који је покренула влада Демократске партије социјалиста (ДПС) 2018. а ступила је на снагу 2019.

Био је то начин да Црна Гора привуче богате инвеститоре у замену за добијање пасоша.

Инвеститор у замену за пасош мора да плати више од 450.000 евра за улагање у Подгорици или приморју, или више од 250.000 евра у пројекте на северу или средишњем делу земље. Осим тога, инвеститор је дужан да донира 100.000 евра у државни фонд Црне Горе за развој земље.

Инвеститор је дакле дужан да на југу уложи 550.000 евра, или на северу укупно 350.000 евра. Он не мора да изгради од почетка неки хотел или сличну некретнину, већ може да купи неку постојећу. Инвеститор мора бити власник некретнине пет година, не мора да зна језик, не мора чак ни да све време станује у Црној Гори.

Програм је у почетку био дебакл, али је заживео 2020. године када је Црној Гори помогао да премости лоше приходе од туризма јер је ту годину обележила пандемија корона вируса.

Највише инвеститора који су се јавили били су Руси и Белоруси. То се наравно није свидело Европској унији која је оштро критиковала овај програм.

Међутим, Подгорица није одустала од програма, јер је то овој приморској земљи која живи махом од туризма био економски спас.

Од бившег премијера Дритана Абазовића на састанку у Бриселу тражено је да оконча овај програм, а он је том приликом обећао да ће са издавањем пасоша престати до краја 2022. године.

То што су ипак пасоши издати и у овој години АСП објашњава тиме да су то пасоши за које су поднети захтеви прошле године, али због гужве нису стигли да буду издати.

image