Србија и Балкан

Хемијски факултет пред катанцем: Милионски рачуни могли би да закључају зграду на Студентском тргу

Декан Горан Роглић каже да овом факултету годишње недостаје око 30 милиона динара да измири рачуне за комуналије. Јануарски рачун за струју и грејање био је пет милиона, а од државе су добили 1,6 милиона динара. За комуналне услуге рачун је 830.000, а добијају 550.000 динара
Хемијски факултет пред катанцем: Милионски рачуни могли би да закључају зграду на Студентском тргуGetty © Alex Pena/Anadolu Agency

Хемијски факултет сада редовно плаћа вишемилионске рачуне за грејање и струју, али ако им не помогне држава, управа ће бити принуђена да у мају закључа зграду на Студентском тргу. О тој могућности декан је у понедељак обавестио студенте.

Јануарски рачун за струју и грејање био је пет милиона, а од државе су добили 1,6 милиона динара. За комуналне услуге рачун је 830.000, а добијају 550.000 динара. Ипак, још не дугују.

"Пројекције које смо урадили за ову годину, са повећањем цене струје које је било у новембру, кажу да за енергетске услуге недостаје 27 милиона у овој години и за комуналне нам недостаје 3,6 милиона динара, што значи да смо укупно на неких 30 милиона колико нам недостаје. Од студентских школарина Хемијски факултет оствари 20 до 21 милион динара", објашњава Горан Роглић, декан Хемијског факултета.

Из године у годину све је мање бруцоша на Хемијском факултету, толико да се не попуне ни буџетска места. Нема ни много самофинансирајућих студената, па се ни на тај начин не остварује приход, а цена студирања за годину, од 102.000 динара, није се мењала од 2015.

Потребна већа помоћ државе

Хемијски факултет и групација природно-математичких факултета од 2021. покушавају да реше проблем недостатка новца. Тада су послали дописе Министарству енергетике, Ректорату, Министарству просвете, Влади Србије. Формирана је и Радна група у априлу прошле године, али то није дало резултате.

Декан Хемијског факултета каже да су дали довољно времена, до маја, да се реагује на њихове дописе, док декан Математичког факултета Зоран Ракић истиче да држава треба да плаћа рачуне за струју и комуналије.

"Министарство и држава никако не желе да пристану на неки нормалан третман, а тај је да они плаћају рачуне за струју и комуналије, не нама да дају паре, па да ми плаћамо, а дају нам 30 до 40 одсто", рекао је Ракић.

Ако се настава обустави у мају, студенти ће изгубљено морати да надокнаде током лета. Иако то значи да неће имати распуст, а многи ће морати да плаћају подстанарске собе, студенти су подржали такву одлуку.

То би променило многе планове Вуку, Вељку и Дарку, који ускоро треба да заврше овај факултет.

"Требало би да дипломирамо ове године. Проблем је ако се затвори и то не би одговарало никоме", каже Вук Васић.

У том случају би се пореметили и планови Вељка Настасијевића.

"То би много променило моје планове и свачије планове генерално, јер опет се продужава агонија, гледамо шта ће се дешавати даље", каже Вук Васић.

Дарко Ђорђевић подсећа да су у тој згради и други факултети.

"Мислим да ни сами не знамо шта ћемо када би, ако се нешто деси на факултету, посебно зато што није овде само Хемија, него и још шест других факултета", истакао је Дарко.

image