Србија и Балкан

Портпарол ЕУ: Имплементацију споразума између "Косова" и Србије решавати на највишем нивоу

Треба расправити захтеве тзв. Косова за формализацију споразума од прошле године и појашњењу порука из Србије да она не жели да имплементира делове истог, рекао је Петер Стано
Портпарол ЕУ: Имплементацију споразума између "Косова" и Србије решавати на највишем нивоуGetty © Anadolu / Contributor

Портпарол Европске уније Петер Стано је најавио могућност одржавања сусрета лидера тзв. Косова и Србије у оквиру дијалога где би се разговарало о Споразуму о путу ка нормализацији односа.

"На следећем састанку на високом нивоу у оквиру дијалога лидери треба да решавају питање имплементације споразума о путу ка нормализацији, као и захтеве за додатну формализацију", рекао је Петер Стано у писаној изјави, а преноси Радио слободна Европа.

Сличну поруку је путем друштвених мрежа, пренео јуче специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак.

У уторак је одржан сусрет главних преговарача на којем су они расправљали о питању динара, у светлу одлуке приштинских власти да укине коришћење српске валуте за готовинска плаћања.

Главни преговарачи ће наставити расправу у понедељак 25. марта.

Али о захтеву тзв. Косова за формализацију споразума од прошле године и тражењу појашњења о порукама из Србије да она не жели да имплементира делове истог, ЕУ сматра да треба расправити на највишем нивоу.

Стано је истакао да је састанак у уторак у Бриселу, на којем су учествовали главни преговарачи Петар Петковић и Бесник Бисљими "био важан како би се утврдиле неке чињенице и појаснила нека питања".

"Стране су се усагласиле да ће разговоре о том питању наставити у понедељак 25. марта, с циљем да расправљају о конкретним предлозима о проналаску краткорочног решења", рекао је Стано.

"Косово" је, према речима Бесника Бисљимија, поновило захтев за потписивање споразума постигнутог пре годину дана, али је Србија одбила.

Бисљими је рекао да је српска страна "поновила да нема намеру да имплементира делове споразума који се тичу статуса, територијалног интегритета и чланства Косова у УН и његовим агенцијама". Због таквих ставова Србије, приштинска страна је тражила од посредника ЕУ да пружи одговор да ли постоји или не споразум као целина.

image
VV inauguration
banner