Србија и Балкан

Вучевић о НАТО агресији: Право је поражено, а правда погажена 24. марта 1999. године

Битно је да младе генерације знају да је тада почео погром српског страдалног становништва на распетом Косову и Метохији, поручио је министар одбране
Вучевић о НАТО агресији: Право је поражено, а правда погажена 24. марта 1999. године© TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/

Потпредседник Владе Србије и министар одбране Милош Вучевић оценио је да је обавеза Србије да не одустане од одбране Косова и Метохије, одбране истине и да никада не угаси пламен слободе.

"Наша обавеза је да мислимо о Косову и Метохији као нечему што је наше и што је праведно и што праведно може да се објасни путем чињеница. Истовремено морамо да будемо политички зрео народ да сачувамо нашу државу и да наставимо даље да јачамо и да никада не одустајемо од истине и да се никада не угаси пламен слободе", поручио је Вучевић на отварању дводневне међународне конференције посвећене 25. годишњици НАТО агресије на СРЈ.

Он је истакао да је опстанак Србије искључиво повезан са вером у победу, да "упорним, непрекидним радом можемо да остваримо тај сан", те поручио да је то једини пут и "то морају сви да знају".

Додао је да је циљ НАТО агресије била окупација и одузимања дела територије Србији.

"И данас траје то бесрамно убеђивање да би требало да се повинујемо и прихватимо како је то добро и корисно за нас да се одрекнемо дела своје територије, да практично извршимо ампутацију сопственог тела. Није то први пут да нам тако саветују. Тако су радили и када је српски народ доживео прогон из Крајине, када су се одиграле 'Олуја' и 'Бљесак', тако су говорили када је више од 100.000 Срба морало да напусти Сарајево. Тако су нам сваки пут говорили када смо доживљавали националну катастрофу", истакао је Вучевић.

Он је нагласио да је једна од последица догађаја из 1999. године да се Срби и данас прогањају на КиМ.

"Срби су данас угрожени на КиМ и вероватно када би се сви покупили у камионе и тракторе, што нам се раније нажалост већ дешавало, сви проблеми би нестали и били би решени", рекао је Вучевић и оценио да је све више људи у свету који слободно и објективно сагледавају чињенице о ономе што се догодило пре 25 година.

Вучевић је нагласио да је 24. март 1999. године био дан када се над земљом надвила велика туга, али и смрт међународног права.

Он је рекао да је јасно је да је тада "право поражено, а правда погажена", додавши да "Србија никада неће заборавити страдалу децу, цивиле, војнике и полицајце.

"Али никада нећемо заборавити ни сузе, страх и неверицу јер је нападнут народ који је поднео милионе жртава за борбу за праведнији свет", казао је Вучевић.

Оценио је да је нанета неправда српском народу, који је милионе живота дао у борби против фашизма и нацизма, у борби за праведнији свет, народу који је један од оснивача Лиге народа и УН.

Министар одбране је подсетио да је НАТО бомбардовање СРЈ био преломни историјски догађај који је био увод у оно са чим се Србија данас суочава.

"Сама агресија је представљала суноврат правде и морала и била је дубоко неправедна", рекао је Вучевић.

Он је додао да је због тога важно да се млађим генерацијама прикаже суштина тадашње југословенске кризе, а затим и разлози због који је 19 најмоћнијих западних држава напало једну суверену државу.

"Битно је да младе генерације знају да је тада почео погром српског страдалног становништва на распетом Косову и Метохији. Од тада па до дана данашњег. И управо оно што се дешавало Србији и Црној Гори од 24. марта 1999. је оно што данас имамо као резултат", рекао је Вучевић.

Поручио је да никада да не смемо да дозволимо да нас други убеде да смо ми на Космету поражени.

"Ми на бојишту нисмо поражени. људи који су се заклели на верност отаџбини бранили су је до последњег тренутка", истакао је Вучевић.

 Поручио је да је да је Косово изнад свих.

"То не можемо да објаснимо онима који се баве искључиво материјалним чињеница. Они заборављају да нашег народа не би било, не тада, већ кроз нашу историју да смо свој идентитет градили на пуком материјализму", нагласио је Вучевић.

Министар је истакао да се Србија сећа ужаса и страдања народа и културно–историјског наслеђа још од времена обнове српске државности.

"Сећамо се и загађења од осиромашеног уранијума који су без милости и икакве одговорности. Од почетка НАТО агресије очевици смо бројних катастрофа које су последица политике силе и уверења у сопствену надмоћ. Уверења које предвиђа вечну истину, али ће правда имати коначну реч. Зато је обавеза свих нас да сачувамо сећање на наше саборце, наше пријатеље и најмилије који су платили највећу цену, да памтимо њихове ликове и дела и да младе генерације то знају", подвукао је Вучевић.

image