Србија и Балкан

Како се Финска препоручила НАТО-у: Крили истину о Рачку и помогли бомбардовање Југославије

Саули Нинисто гурао је земљу у НАТО, а био је један од политичара умешаних у прикривање форензичке истраге
Како се Финска препоручила НАТО-у: Крили истину о Рачку и помогли бомбардовање ЈугославијеGetty © Yugoslav Army/RL

Финска је помогла бомбардовање Југославије, скривајући форензичке извештаје медицинског тима који је био задужен за Рачак, тврди финска политичарка Пирко Турпијенен.

У време кризе на КиМ, додаје она у интервјуу за "Вечерње новости", Марти Ахтисари био је председник те земље, Саули Нинисто (за време чијег мандата су почели непријатељски односи с Русијом) и Пека Хависто били су чланови тадашње владе. Паво Липонен је био премијер, а Тарја Халонен министарка спољних послова. И то је била влада од које је Југославија тражила да направи правну студију о узроку смрти убијених у Рачку.

"Форензички тим предвођен светски познатим професором Антијем Пентилом открио је да нико од Албанаца из Рачка није упуцан из близине и да су сви највероватније убијени у борби. Закључци су каснили јер је припреман терен за почетак бомбардовања ваше земље. Пентили није било дозвољено да објасни ове резултате, али је финска влада изабрала члана тима, форензичку стоматолошкињу Хелену Ранту као портпарола. Она је говорила из маште", указује Турпијенен.

Она додаје, да иако је професор Пентила био фрустриран, он није могао да утиче на одлуке финске и немачке владе да сакрију резултате како би Клинтон издао наређење за бомбардовање СР Југославије.

Истина о Рачку објављена је две године касније у научном часопису.

Саговорница "Новости" оцењује да су фински политичари сада "ентузијастични ратнохушкачи".

"Финска шаље оружје Украјини. Министар одбране је рекао да финско оружје 'може да се користи и унутар руских граница, али да оно нажалост није великог домета'. Званичници у мојој земљи желе да се допадну САД, које су одједном најважнији савезник финске", истиче Турпијенен.

Она подсећа како је бивша финска премијерка Сана Марин пре две године, "као гром из ведра неба" рекла да све везе са Русијом морају бити прекинуте.

"Ваљда је наређење стигло из САД. Финска је једнострано отказала све комерцијалне пројекте, изградњу нуклеарне електране, прекинула заједничку железничку везу Алегро, која је повезивала Хелсинки и Санкт Петербург", наводи Турпијенен.

Руси и Финци су, каже, раније имали пријатељске односе, иако је и пре Сане Марин, још 2018. године, председник владе Нинисте, "позвао НАТО хибридни ратни центар у Финску да започне снажну антируску кампању".

"Осим тога, финска комисија за безбедност, која укључује шефове свих министарстава, формирала је медијски пул који сарађује са НАТО. Све информације објављене у Финској координишу се из тог центра. Тако се контролише начин размишљања Финаца", илуструје финска политичарка, додајући да "о Мајдану и нацистичкој влади Украјине, недостатку грађанских права и слободе вероисповести које је својим грађанима ускратио Кијев, финска јавност не зна готово ништа".

image
VV inauguration
banner