Свет

Земан на 25. годишњицу уласка Чешке у НАТО: Две грешке – бомбардовање СРЈ и повлачење из Авганистана

"Јавно сам рекао, преварили су нас. Зато што су нам у НАТО тврдили да ће у Југославији бити бомбардовани само војни циљеви. Али у стварности, као што сигурно добро знате, односило се и на цивилне објекте", рекао је бивши председник Чешке
Земан на 25. годишњицу уласка Чешке у НАТО: Две грешке – бомбардовање СРЈ и повлачење из Авганистана© Photo by Mateusz Wlodarczyk/NurPhoto via Getty Images

Бивши председник Чешке Милош Земан оценио је, поводом 25. годишњице уласка Чешке у НАТО, да је за тих четврт века Алијанса направила две грешке - то што је бомбардовао СР Југославију и што се "кукавички повукао из Авганистана".

"Јавно сам рекао, преварили су нас. Зато што су нам у НАТО-у тврдили да ће у Југославији бити бомбардовани само војни циљеви. Али у стварности, као што сигурно добро знате, односило се и на цивилне објекте и тако је однело и цивилне жртве. Били смо последња земља која је дала сагласност", казао је Земан у интервјуу чешком листу "Право".

Чешка влада упркос притиску савезника одуговлачила с пристанком на бомбардовање, а гласање је Земан, тада премијер, ставио на дневни ред тек када је седници Владе био спречен да присуствује категорични противник бомбардовања, каснији чешки премијер Владимир Шпидла.

"Пресудна седница Владе је одржана када сам био у Паризу на заседању ОЕЦД. И мислим да су ме управо зато тамо послали. Видео сам да је Земан политичка личност са извесним милитантним особинама", казао је Шпидла у једном интервјуу чешком листу "Млада фронта Днес".

Земан је у интервјуу данашњем "Праву" рекао да је гласање завршило како је завршило, а раније је пристанак на бомбардовање, за које се извинио током свог другог мандата, правдао тиме да "не би било нормално када би новајлија међу савезницима, Чешка, ставила вето на ту одлуку".

"Већина у Влади је била за. Признајем и ја. Ипак до последњег тренутка смо се надали да ће макар Грчка бити против, али зачудо и тамо су били за", рекао је бивши чешки председник.

Милош Земан, као другу грешку западног војног савеза, види повлачење НАТО-а из Авганистана и препуштање власти Талибанима.

"Мана НАТО-а је у томе да настоји понекад да игра улогу светског полицајца и то се видело у нападу на Југославију. Мана је и то што се повремено не понаша баш храбро. Видите већ поменути одлазак из Авганистана. Мана је и то што информације обавештајних служби нису увек квалитетне. Видите на пример податке ЦИА о оружју за масовно уништење у Ираку", рекао је Земан.

Бивши чешки премијер и председник који је годинама активно водио проруску политику, све до напада Русије на Украјину када је потпуно окренуо смер, закључио је да је "НАТО једина безбедносна гаранција Чешке против империјалних амбиција Русије".

image