Србија и Балкан

Вили Вимер о НАТО агресији: Вашингтон је желео да се сви повинују њиховим наређењима

Зато су напали Југославију, звезду на хоризонту држава Покрета несврстаних и једног од оснивача Организације за европску безбедности и сарадњу, рекао је немачки политичар за РТ
Вили Вимер о НАТО агресији: Вашингтон је желео да се сви повинују њиховим наређењимаGetty © USAF / Handout

Први метак, прва ракета и прва бомба која је полетела ка метама у тренутном сукобу у Украјини испаљени су је много раније - 24. марта 1999. испалио их је НАТО против Југославије, каже за РТ немачки политичар Вили Вимер.

Он је додао да "како би покренули и повели тај срамотни рат против Југославије, западна алијанса прво је морала да разори у парампарчад саму срж Повеље Уједињених нација - у суштини Западу више није требао светски поредак у којем су важила иста правила за све, где је живот у миру био заштићен". 

Вашингтон је желео светски поредак у којем би се сви повиновали њиховим наређењима и потчинили правилима које је успоставио, рекао је Вимер.

"Зато су напали Југославију, звезду на хоризонту држава Покрета несврстаних и једног од оснивача Организације за европску безбедности и сарадњу. Док је Запад свим силама настојао да разреши ову организацију било каквог значења, друге, утицајне државе почеле су да развијају њену главну идеју која се састоји од добре сарадње и мирних решења за сукобе и у том настојању стигли су до сарадње држава БРИКС-а", истакао је немачки политичар.

Он је нагласио да у међувремену Запад у својој тиранији, како је напоменуо, покушава да поведе свет у нови и опасан расцеп, а рат у Југославији служио је као геостратешки детонатор.

"Сасвим свесно и намерно, у мирно време које је неупоредиво с овим, Запад је почео рат против Југославије и све ово време лагао као што дише. А на конференцији у Братислави крајем априла 2000 показао је једном за свагда: рат у Југославији почет је из геостратешких разлога и нису имали апсолутно никакву намеру да га заврше чак ни у Курску", закључио је Вимер.

image
VV inauguration
banner