Русија

Бабурин за РТ Балкан: НАТО агресија на СРЈ отворила очи свету

Свима је било јасно да ултиматум који је у Рамбујеу изнет тадашњем председнику Југославије Слободану Милошевићу значио званично одрицање од КиМ, али ником није било јасно шта ће бити даље, каже бивши заменик председника Државне думе Сергеј Бабурин
Бабурин за РТ Балкан: НАТО агресија на СРЈ отворила очи светуwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

НАТО бомбардовање Савезне Републике Југославије отворило је очи целом свету и указало на борбу добра и зла која се и данас води, рекао је за РТ Балкан бивши заменик председника Државне думе Сергеј Бабурин.

У разговору за РТ Балкан о пролећу 1999. године и НАТО агресији на нашу земљу, Бабурин истиче да је тада много напора уложио да покуша да спречи војно мешање НАТО-а у унутрашњу политику Југославије.

На нашим просторима је као члан парламентарне делегације боравио, како се присетио, више пута. И 1994. године у Босни и Херцеговини и на КиМ, где је разговарао са представницима албанске заједнице, и касније, 1998. године, непосредно пред НАТО агресију.

"Свима је било јасно да ултиматум који је у Рамбујеу изнет тадашњем председнику Југославије Слободану Милошевићу значио званично одрицање од Косова и Метохије, али ником није било јасно шта ће бити даље", каже Бабурин.

"Када ме је Милошевић питао да проценим ситуацију, рекао сам му: 'Одлуку можете да донесете само Ви, као лидер државе. Али, ако потпишете то што од Вас траже у Рамбујеу – одричете се Космета и потомци ће Вас проклети. А, ако не потпишете, највероватније ће бити рата.' Нажалост тако је и било", присећа се бивши заменик председника Државне думе.

Вест о почетку бомбардовања затекла је нашег саговорника у Сибиру, одакле се журећи вратио у Москву на заседање Државне думе које је почео речима: "Дана 24. марта 1999. године организација УН је умрла", јер, како је објаснио, није могла да спречи незакониту самовољу војно-политичког блока НАТО и Сједињених Америчких Држава.

"Можда сам пожурио са том оценом о УН, јер и данас показују знаке живота, али видимо да та међународна организација стварно није могла да спречи трагедију у Југославији, а после тога и многе друге самоиницијативне акције САД", рекао је Бабурин.

Наводи да је данашња глобална цивилизацијска и економска криза наступила након што је актуелна форма капитализма саму себе потрошила, с обзиром да се Запад нашао у ћорсокаку у покушају да преживи на рачун других држава.

"У току је борба добра и зла. Сви смо је уочили пре 25 година на Балкану, а данас се води и у Украјини и у Појасу Газе на Блиском истоку", објаснио је он.

Једнополарни свет се срушио и поставља се питање шта ће га заменити, наводи Бабурин и додаје да ће се у блиској будућности показати да ли су успели покушаји формирања стабилног и ефективног мултиполарног светског поретка.

image
VV inauguration
banner