Србија и Балкан

Брат жртве НАТО-а у Мурину: Ако је убиство деце хуманитарна интервенција, шта је онда злочин?

Брат убијеног 13-годишњег Мирослава захтева да му Ђељошај одговори на питање шта означава "ријеч злочин", ако свирепо убиство невиних назива "хуманитарном интервенцијом"
Брат жртве НАТО-а у Мурину: Ако је убиство деце хуманитарна интервенција, шта је онда злочин?Getty © USAF / Handout

Ако је свирепо убиство мог тринаестогодишњег брата Мирослава Kнежевића, деветогодишње Јулије Брудар, дванаестогодишње Оливере Максимовић хуманитарна интервенција, шта је онда злочин господине Ђељошај, пита Зоран Kнежевић, брат малог Мирослава убијеног у НАТО бомбардовању села Мурино у Црној Гори.

Кнежевић је реаговао на изјаву потпредседника Владе Црне Горе и лидера Албанске алтернативе Ника Ђељошаја, који је поводом 25 годишњице од почетка НАТО бомбардовања Савезне Републике Југославије саопштио да је посреди била "хуманитарна војна интервенција" којом је заустављена "политика злочина" председника СРЈ Слободана Милошевића.

"Ако су бомбе које су усред бијела дана заувијек прекинуле три недужна дјетињства хуманитарна интервенција, шта је онда злочин господине Ђељошај? Ако су убиства Милке Kочановић, Вукића Вулетића и Манојла Kоматине хуманитарна интервенција, шта је онда злочин господине Ђељошај? Ако је рањавање наших суграђана хуманитарна интервенција, шта је онда злочин господине Ђељошај?", пита Зоран Кнежевић у писму које преноси подгорички портал "Борба".

Kнежевић пита потпредседника владе ЦГ и да му објасни шта је злочин, ако је бомбардовање Мурина у ком није било војних циљева, и то "усред бијела дана", хуманитарна интервенција.

"Ако је хуманитарна интервенција то што нико од званичника НАТО-а не жели да призна одговорност, изрази кајање и упути извињење, шта је онда злочин господине Ђељошај? Ако је хуманитарна интервенција то што се нико од црногорских званичника до 2021. године није појавио да ода почаст невиним жртвама, шта је онда злочин господине Ђељошај?", наводи Кнежевић у писму потпредседнику црногорске Владе.

Брат убијеног 13-годишњег Мирослава даље захтева и да му Ђељошај одговори на питање шта означава "ријеч злочин", ако свирепо убиство невиних назива "хуманитарном интервенцијом".

"Ако је хуманитарна интервенција то што је држава Црна Гора двије и по деценије суспендовала право на правну заштиту породицама убијених и рањеним у бомбардовању Мурина, шта је онда злочин господине Ђељошај? Ако је све ово хуманитарна интервенција, ако је хуманитарна интервенција убијање једне вароши која се зове Мурино, чије име и невине жртве нећете ни да поменуте, шта онда означава ријеч злочин, господине Ђељошај?", наводи се у писму Кнежевића.

Kнежевић је поручио Ђељошају да је био принуђен да после његове изјаве о НАТО агресији као хуманитарној интервенцији, након двадесетпетогодишње борбе са самим собом, ипак проговори.

"Колико је ваша данашња интервенција хумана, најбоље потврђује то што сам након свакодневне двадесетпетогодишње борбе да не проговорим, данас био принуђен да ипак то учиним", навео је Kнежевић.

Село Мурино у општини Плав у Црној Гори бомбардовано је 30. априла 1999. године, а на мосту у центру који је погођен са најмање 10 пројектила погинуло је шесторо мештана међу којима троје деце. Срушен је мост који је био симбол села, место окупљања младих.

Погинула Јулија Брудар имала је само 10 година, Оливера Максимовић 11, Мирослав Кнежевић 13, Вукић Вулетић 46, Милка Кочановић 69 и Манојло Коматина 72 године.

image