Србија и Балкан

Напади на представницу Црне Горе због Савета Европе: Оптужују је да је гласала за "српски свет"

На гласању у Политичком комитету Парламентарне скупштине СЕ за је било 31, док је против било четири представника земља у политичком комитету, а један је био уздржан
Напади на представницу Црне Горе због Савета Европе: Оптужују је да је гласала за "српски свет"© Dmitrii Anikin/iStock / Getty Images Plus

Након што је представница Црне Горе Маја Вукићевић гласала против пријема тзв. Косова у Савет Европе из Подгорице стижу притисци и негативни коментари на чланицу Демократске народне партије.

Поједини подгорички медији пишу како је Вукићевићева гласала за "српски свет" , а против политике Владе Црне Горе.

Заборавља се да је Вукићевићева само поштовала међународно право према којем "Косово" није призната држава, нити чланица Уједињених нација, па не може ни бити члан Савета Европе у којем учествују искључиво суверене државе, а не делови територија.

Министар јавне управе Мараш Дукај, по националности Албанац, објавио је честитке Приштини на важном кораку ка чланству и додао како је то важан корак, не само за тзв. Косово, већ и за најстарију европску организацију.

"Одговорна власт треба да преиспита праксу да ставови појединаца или групација стају на оно место које припада ставовима државе Црне Горе", навео је Дукај.

Забринуо се и представник Демократске партије социјалиста Андрија Николић који каже да је одлука Вукићевићеве супротна дефинисаним спољнополитичким интересима Црне Горе.

Како каже, у питању је део стратегије "намерног погоршања добросуседских односа" коју инспиришу странке дела парламентарне већине под контролом Милана Кнежевића и Андрије Мандића.

Подсетимо, на гласању у Политичком комитету Парламентарне скупштине СЕ за је било 31, док је против било четири представника земља у политичком комитету, а један је био уздржан.

Против су, осим Маје Вукићевић били и представница БиХ Сњежана Новаковић, као и два представника Србије – Биљана Пантић Пиља и Дуња Симоновић Братић. Представник Грчке је био уздржан.

Демократска народна партија чија је Вукићевићева чланица објавила је јуче да готово да делује комично како се функционери ДПС-а утркују у тужакању и цинкарењу Вукићевићеве ретвитујући и тагујући њен и наш политички став како би полусвет без имена и презимена слао претње и увреде на њен рачун.

"Прва тужибаба и цинкарош ДПС-а Иван Вуковић, познат по томе што редовно плаче кад му се уручи позив из полиције и тужилаштва, одавно је заслужио да буде тагован као показни пример политичке узалудности који и у његовој партији сматрају за стецај функционерских околности", наводи ДНП.

Како додају, шта очекивати од индивидуе која је као градоначелник Подгорице наредио комуналној полицији да у поноћним сатима прекрече билборд с ликом патријарха Иринеја и митрополита Амфилохија," осим да своју немоћ и фрустрације лечи приземним етикетирањем једне жене".

image